Jak rozgrzać się zimą?
Ajurweda, czyli uznana przez Światową Organizację Zdrowia hinduska koncepcja zdrowia zakłada, że rozgrzewające potrawy pomagają zachować równowagę i zdrowie organizmu. Medycyna chińska także zwraca uwagę na to, na żywność określana jako „yang” odpowiada za aktywację i rozgrzewanie funkcji organizmu oraz zapewnia przepływ „qi”, czyli energii życiowej człowieka.
Co ciekawe, teorie te są również udowodnione naukowo, bo w wyniku procesu termogenezy organizm spala kalorie i wykorzystuje pożywienie, przekształcając je w energię i ciepło. Zastanawiasz się, co to oznacza dla Twojego organizmu? Żywność termogeniczna sprawia, że wzrasta metabolizm i temperatura ciała, dzięki czemu jest Ci cieplej, lepiej trawisz i spalasz więcej kalorii.
Właściwości termogeniczne mają także owies, orzechy, nasiona i warzywa takie jak cebula, czosnek czy rukola. Jednak najłatwiej do codziennej diety jest włączyć przyprawy rozgrzewające organizm, które możesz dodać do posiłków, zup i napojów!
Rozgrzewające przyprawy na zimę, czyli nasz top 9!
1. Czarny pieprz
Klasyczny czarny pieprz jest przyprawą przez wielu niedocenianą. A przecież posiada tyle zalet! Wspomaga trawienie, zmniejsza zgagę i niestrawność. Jest bogaty w fitoskładniki, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Regularne dodawanie czarnego pieprzu do posiłków może pomóc nawet diabetykom z insulinoopornością. Niewątpliwą zaletą tej przyprawy jest uniwersalność - pieprz doskonale komponuje się ze wieloma potrawami i jest dostępny praktycznie w każdym sklepie!
2. Cynamon
Cynamon doskonale sprawdzi się w roli rozgrzewającej przyprawy na zimę. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy, polifenoli oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne. Wspomaga także zdrowie serca, poprzez obniżanie złego cholesterolu LDL, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Pomaga ustabilizować poziom cukru, a jego korzenny, przyjemny zapach wprawi Cię w spokojny nastrój!
3. Kminek
Kminek to jedna z najpopularniejszych przypraw na całym świecie. Wspomaga trawienie oraz przyczynia się łatwiejszego wchłaniania składników odżywczych i minerałów. W smaku może być delikatnie gorzki, dlatego możesz go użyć jako rozgrzewającej przyprawy do zup, gulaszy i dań z ryżem. Kminek według ajurwedy pomaga zachować długowieczność!
4. Kardamon
Kardamon zawiera składniki antybakteryjne, które zapobiegają próchnicy. Pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, chroniąc serce. To przyprawa, która dobrze komponuje się z cynamonem, kurkumą i imbirem. Dodaje charakteru potrawom z dodatkiem ryżu, soczewicy czy czerwonych warzyw – papryki, marchwi i batatów.
5. Imbir
Imbiru zdecydowanie warto użyć jako rozgrzewającej przyprawy do herbaty. Ale to nie jedyne jego zastosowanie, bo z powodzeniem można go dodać do pierników, ciast, rozgrzewających zup krem i do mięs. Imbir sprawi, że każde danie zyska charakterystyczny, pikantny posmak. Podobnie jak poprzednicy zawiera przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie. Imbir dodatkowo pomaga również na rozstrój żołądka i łagodzi nudności.
6. Goździki
Goździki pochodzące z Indonezji są słodkie i aromatyczne. Z powodzeniem odnajdą się we wszystkich zimowych napojach – można dodać je do rozgrzewającej herbaty, grzanego wina oraz świątecznej kawy. Zawierają dużo eugenolu, który poprawia krążenie krwi i rozgrzewa organizm od wewnątrz.
7. Gałka muszkatołowa
Bardzo aromatyczna przyprawa, która łagodzi ból, niestrawność, wzmacnia funkcje poznawcze organizmu, wspomaga zdrowie skóry i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. W smaku jest bardzo delikatna i słodka, nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich potraw.
8. Kurkuma
Kurkumina jest jedną z najkorzystniejszych dla zdrowia substancji zawartych w przyprawach. Zawiera żelazo, mangan, potas, witaminy B6 i C. Jej prozdrowotne właściwości mogą zmniejszyć ból, stres, a także poprawić stan skóry. Kurkumina jest również pomocna przy insulinooporności oraz utracie wagi. Wzbogaci smak wielu dań, dlatego możesz jej użyć jako rozgrzewającej przyprawy do zup, mięs i potraw z ryżem.
9. Papryka Cayenne
Papryka Cayenne zawiera witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu przeziębienia oraz wirusów. Z kolei zawarte w niej witaminy A i E pomagają zmniejszyć stany zapalne i zwalczają wolne rodniki. Papryka Cayenne doda ostrości każdej potrawie i dobrze skomponuje się z innymi rozgrzewającymi przyprawami – cynamonem, papryką czy kminkiem.
Sprawdź również, jak wygląda lista witamin na jesień i zimę.
Rozgrzewające przyprawy podwyższają wewnętrzną temperaturę ciała i poprawiają krążenie krwi, dając poczucie ciepła. Wypróbuj je zimą, żeby rozgrzać organizm i poprawić nastrój!