Dieta przy łuszczycy – sprawdzone wskazówki
Dieta i suplementacja

Dieta przy łuszczycy – sprawdzone wskazówki

W poszukiwaniu rozwiązań, które pomogłyby odzyskać gładką skórę, z pewnością natrafisz na porady, by spróbować łagodzić zmiany łuszczycowe dietą. Choć rola diety w łuszczycy nie została do tej pory potwierdzona naukowo, warto obserwować reakcje swojego ciała na rozmaite produkty spożywcze. Niektóre z nich mogą bowiem wywoływać lub nasilać stan zapalny w organizmie, a co za tym idzie: potęgować objawy choroby. Dowiedz się, co jeść, a czego lepiej unikać przy łuszczycy, a także pobierz gotowy jadłospis przygotowany przez dietetyka klinicznego!

Czego nie jeść przy łuszczycy?

Unikaj wysokoprzetworzonych produktów, fast foodów i słodyczy – mogą być czynnikiem pobudzającym nowe zmiany skórne. Johns Hopkins Medicine zwraca też uwagę na produkty, które mogą nasilać łuszczycę:

  • Alkohol – nadmierne spożywanie napojów wyskokowych powoduje w organizmie stan zapalny. Może również niszczyć dobre bakterie jelitowe, które wspomagają odporność.
  • Nabiał – wiele z produktów mlecznych obfituje w tłuszcz, który powoduje stan zapalny. Żywność oparta na krowim mleku zawiera kazeinę – substancję, która niektórym osobom sprawia problemy trawienne. Czasami ograniczenie nabiału w diecie przez osoby z łuszczycą może uspokoić chorobę, choć jest to kwestia indywidualna do omówienia z dietetykiem.
  • Wysokoprzetworzone produkty, np. jasne pieczywo, biały ryż, makarony, ciastka, niektóre płatki śniadaniowe posiadają mało składników odżywczych. Są ubogie w błonnik pokarmowy, a za to mogą zawierać mnóstwo cukru. Skład tych produktów może wspomagać rozwój stanu zapalnego w organizmie.
  • Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans – zawierają się w czerwonym mięsie, serach żółtych, smażonych potrawach, fast foodach i wielu przetworzonych przekąskach. Częste spożywanie tych produktów prowadzi do podwyższenia się cholesterolu LDL (tego „złego”), a to wzmaga ryzyko chorób sercowo–naczyniowych, na które chorzy na łuszczycę są bardziej narażeni. Zwróć uwagę, jak czujesz się po:
    • maśle,
    • smalcu,
    • oleju kokosowym,
    • oleju palmowym (margarynie),
    • mleku,
    • serach,
    • śmietanie,
    • podrobach.
  • Gluten – jak wspominaliśmy wyżej, chorzy na łuszczycę są bardziej narażeni na celiakię, chorobę przewlekłą o podłożu autoimmunologicznym, w której wskutek spożywania glutenu dochodzi do zaniku kosmków jelitowych w jelicie cienkim. Dowiedz się, w czym jest gluten i czym możesz go zastąpić.

Warto też zapoznać się z domowymi sposobami na obniżenie cholesterolu, którego nadmiar przyczynia się do chorób serca. Osoby z łuszczycą już wskutek choroby znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka chorób układu krążenia – zadbaj zatem o to, by Twoja dieta i styl życia działały na korzyść organizmu.

Co jeść przy łuszczycy?

Zapoznaj się z zasadami diety przeciwzapalnej – to sposób żywienia, który ma na celu wygaszać stany zapalne w organizmie i zachowywać wewnętrzną równowagę. Przy łuszczycy w Twojej diecie nie powinno zabraknąć:

Rozmowa ze specjalistą medycznym uCiebiez uPacjenta
Latadoświadczenia
Konsultacje onlinelub telefoniczne
Indywidualnepodejście
Badanie bez skierowania
  • warzyw i owoców;
  • pełnoziarnistych produktów zbożowych (płatków owsianych, otrębów, pełnoziarnistego pieczywa i
  • makaronów, brązowego ryżu, kaszy jęczmiennej lub gryczanej);
  • kakao i gorzkiej czekolady;
  • przypraw zastępujących sól;
  • roślin strączkowych;
  • tłustych ryb (łososia, tuńczyka, makreli, sardynek, śledzia);
  • orzechów;
  • soi;
  • olei roślinnych;
  • jajek.

Ponadto zwróć też uwagę na poniższe składniki odżywcze.

  1. Kwasy omega–3 – pomagają zwalczać stan zapalny w organizmie i poprawiają odporność. Znajdziesz je w:
    1. tłustych rybach (np. łososiu),
    2. orzechach,
    3. algach,
    4. soi,
    5. olejach roślinnych.
  2. Witaminę D – choć większość witaminy D przyswajamy przez skórę, kiedy przebywamy na słońcu, można też wspomagać utrzymywanie poprawnego poziomu tej witaminy przez suplementację oraz jedzenie. Pamiętajmy jednak, że w diecie występują śladowe ilości witaminy D. Szukając produktów ją zawierających, sięgnij po:
    1. łososia,
    2. makrelę,
    3. tuńczyka,
    4. produkty wzmacniane witaminą D (soki, mleko, jogurty, płatki śniadaniowe),
    5. żółtko jaj.
Sentence-neutral card icon
Suplementacja witaminy D powinna być adekwatna od poziomu niedoboru tej witaminy. Sprawdź poziom witaminy D w Twoim organizmie i porozmawiaj ze specjalistą o dawkowaniu.

Dieta dla chorych na łuszczycę – jadłospis

Zmagasz się z łuszczycą i szukasz gotowego jadłospisu, aby wypróbować zbilansowaną, zdrową dietę w łagodzeniu zmian skórnych? Specjalistka uPacjenta, dietetyk Karolina Wojtkowska przygotowała tygodniowy jadłospis dla chorych na łuszczycę. Wypełnij formularz poniżej i pobierz rozpiskę dietetyczną!

Czy siemię lniane wyleczy łuszczycę?

Siemię lniane to bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA), witamin z grupy B, A, C, D, E i K, kwasu foliowego oraz makroelementów takich jak żelazo, wapń lub magnez. To czyni siemię lniane produktem wskazanym dla osób zmagających się z łuszczycą. Pamiętaj jednak, że łuszczyca to choroba o charakterze autoimmunologicznym, co sprawia, że sama dieta nie wystarczy, by pozbawić skórę łusek.

Kawa a łuszczyca

Wpływ picia kawy na łuszczycę nie jest do końca jasny. Garbicz i in. w swojej pracy zauważają, że kawa to źródło flawonoidów – antyoksydantów, które mają swój udział w procesach przeciwzapalnych. To substancje wskazane dla łagodzenia zmian skórnych. Stanowią one jednak ok. 1% kawy. Naukowcy zwracają uwagę, że dominująca w kawie kofeina może działać zarówno pozytywnie, jak i negatywnie na nowe ogniska łuszczycy.

Każdy organizm reaguje inaczej. To, co działa u jednej osoby, niekoniecznie musi działać u drugiej. Spróbuj prowadzić dziennik, aby śledzić, jak różne produkty, w tym kawa, wpływają na zdrowie Twojej skóry. Pamiętaj również, by zachować umiar: Garbicz i in. przytaczają wyniki badania, które wykazało, że nadmierne spożywanie kawy (czyli więcej niż 200 mg kofeiny dziennie) potęgowało łuszczycę.

Banany a łuszczyca

Mówi się, że okładanie zmian skórnych skórką od banana może pomóc łagodzić łuszczycę. Choć może być w tym ziarenko prawdy – skórka od banana posiada właściwości antyoksydacyjne – efektywność tego rozwiązania nie ma podłoża naukowego.

Odżywiaj się zdrowo! Nie wiesz, jak zacząć? Skonsultuj się z dietetykiem

Choć nie wszystkie aspekty diety w łuszczycy zostały jeszcze zbadane, z pewnością warto przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Nieprawidłowa dieta prowadzi do otyłości – a zbędne kilogramy mogą nasilać rozwój łuszczycy. Jeśli chcesz wprowadzić modyfikacje w swoim sposobie odżywiania, pamiętaj, by zmiany wprowadzać stopniowo i nie przechodzić z dnia na dzień na bardzo restrykcyjną dietę! Niesie to ryzyko niedoborów ważnych składników. Nie jest też zalecane rezygnowanie z glutenu bez wyraźnych zaleceń lekarskich, dlatego przed podjęciem decyzji o nowym sposobie żywienia, skonsultuj się ze specjalistą – możesz to zrobić online z dietetykiem uPacjenta.

Image
our-process-widget-default-icon
Zdrowie zaczyna się uCiebie
  • Zaplanuj badania

    Dobierz badania w katalogu badań uPacjenta.

  • Zbadaj się u Siebie

    Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.

  • Skonsultuj wyniki online

    Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.

  • Ciesz się lepszym zdrowiem

    Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.