W poszukiwaniu rozwiązań, które pomogłyby odzyskać gładką skórę, z pewnością natrafisz na porady, by spróbować łagodzić zmiany łuszczycowe dietą. Choć rola diety w łuszczycy nie została do tej pory potwierdzona naukowo, warto obserwować reakcje swojego ciała na rozmaite produkty spożywcze. Niektóre z nich mogą bowiem wywoływać lub nasilać stan zapalny w organizmie, a co za tym idzie: potęgować objawy choroby. Dowiedz się, co jeść, a czego lepiej unikać przy łuszczycy, a także pobierz gotowy jadłospis przygotowany przez dietetyka klinicznego!
Czego nie jeść przy łuszczycy?
Unikaj wysokoprzetworzonych produktów, fast foodów i słodyczy – mogą być czynnikiem pobudzającym nowe zmiany skórne. Johns Hopkins Medicine zwraca też uwagę na produkty, które mogą nasilać łuszczycę:
- Alkohol – nadmierne spożywanie napojów wyskokowych powoduje w organizmie stan zapalny. Może również niszczyć dobre bakterie jelitowe, które wspomagają odporność.
- Nabiał – wiele z produktów mlecznych obfituje w tłuszcz, który powoduje stan zapalny. Żywność oparta na krowim mleku zawiera kazeinę – substancję, która niektórym osobom sprawia problemy trawienne. Czasami ograniczenie nabiału w diecie przez osoby z łuszczycą może uspokoić chorobę, choć jest to kwestia indywidualna do omówienia z dietetykiem.
- Wysokoprzetworzone produkty, np. jasne pieczywo, biały ryż, makarony, ciastka, niektóre płatki śniadaniowe posiadają mało składników odżywczych. Są ubogie w błonnik pokarmowy, a za to mogą zawierać mnóstwo cukru. Skład tych produktów może wspomagać rozwój stanu zapalnego w organizmie.
- Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans – zawierają się w czerwonym mięsie, serach żółtych, smażonych potrawach, fast foodach i wielu przetworzonych przekąskach. Częste spożywanie tych produktów prowadzi do podwyższenia się cholesterolu LDL (tego „złego”), a to wzmaga ryzyko chorób sercowo–naczyniowych, na które chorzy na łuszczycę są bardziej narażeni. Zwróć uwagę, jak czujesz się po:
- maśle,
- smalcu,
- oleju kokosowym,
- oleju palmowym (margarynie),
- mleku,
- serach,
- śmietanie,
- podrobach.
- Gluten – jak wspominaliśmy wyżej, chorzy na łuszczycę są bardziej narażeni na celiakię, chorobę przewlekłą o podłożu autoimmunologicznym, w której wskutek spożywania glutenu dochodzi do zaniku kosmków jelitowych w jelicie cienkim. Dowiedz się, w czym jest gluten i czym możesz go zastąpić.
Warto też zapoznać się z domowymi sposobami na obniżenie cholesterolu, którego nadmiar przyczynia się do chorób serca. Osoby z łuszczycą już wskutek choroby znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka chorób układu krążenia – zadbaj zatem o to, by Twoja dieta i styl życia działały na korzyść organizmu.
Co jeść przy łuszczycy?
Zapoznaj się z zasadami diety przeciwzapalnej – to sposób żywienia, który ma na celu wygaszać stany zapalne w organizmie i zachowywać wewnętrzną równowagę. Przy łuszczycy w Twojej diecie nie powinno zabraknąć:
- warzyw i owoców;
- pełnoziarnistych produktów zbożowych (płatków owsianych, otrębów, pełnoziarnistego pieczywa i
- makaronów, brązowego ryżu, kaszy jęczmiennej lub gryczanej);
- kakao i gorzkiej czekolady;
- przypraw zastępujących sól;
- roślin strączkowych;
- tłustych ryb (łososia, tuńczyka, makreli, sardynek, śledzia);
- orzechów;
- soi;
- olei roślinnych;
- jajek.
Ponadto zwróć też uwagę na poniższe składniki odżywcze.
- Kwasy omega–3 – pomagają zwalczać stan zapalny w organizmie i poprawiają odporność. Znajdziesz je w:
- tłustych rybach (np. łososiu),
- orzechach,
- algach,
- soi,
- olejach roślinnych.
- Witaminę D – choć większość witaminy D przyswajamy przez skórę, kiedy przebywamy na słońcu, można też wspomagać utrzymywanie poprawnego poziomu tej witaminy przez suplementację oraz jedzenie. Pamiętajmy jednak, że w diecie występują śladowe ilości witaminy D. Szukając produktów ją zawierających, sięgnij po:
- łososia,
- makrelę,
- tuńczyka,
- produkty wzmacniane witaminą D (soki, mleko, jogurty, płatki śniadaniowe),
- żółtko jaj.
Dieta dla chorych na łuszczycę – jadłospis
Zmagasz się z łuszczycą i szukasz gotowego jadłospisu, aby wypróbować zbilansowaną, zdrową dietę w łagodzeniu zmian skórnych? Specjalistka uPacjenta, dietetyk Karolina Wojtkowska przygotowała tygodniowy jadłospis dla chorych na łuszczycę. Wypełnij formularz poniżej i pobierz rozpiskę dietetyczną!
Czy siemię lniane wyleczy łuszczycę?
Siemię lniane to bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA), witamin z grupy B, A, C, D, E i K, kwasu foliowego oraz makroelementów takich jak żelazo, wapń lub magnez. To czyni siemię lniane produktem wskazanym dla osób zmagających się z łuszczycą. Pamiętaj jednak, że łuszczyca to choroba o charakterze autoimmunologicznym, co sprawia, że sama dieta nie wystarczy, by pozbawić skórę łusek.
Kawa a łuszczyca
Wpływ picia kawy na łuszczycę nie jest do końca jasny. Garbicz i in. w swojej pracy zauważają, że kawa to źródło flawonoidów – antyoksydantów, które mają swój udział w procesach przeciwzapalnych. To substancje wskazane dla łagodzenia zmian skórnych. Stanowią one jednak ok. 1% kawy. Naukowcy zwracają uwagę, że dominująca w kawie kofeina może działać zarówno pozytywnie, jak i negatywnie na nowe ogniska łuszczycy.
Każdy organizm reaguje inaczej. To, co działa u jednej osoby, niekoniecznie musi działać u drugiej. Spróbuj prowadzić dziennik, aby śledzić, jak różne produkty, w tym kawa, wpływają na zdrowie Twojej skóry. Pamiętaj również, by zachować umiar: Garbicz i in. przytaczają wyniki badania, które wykazało, że nadmierne spożywanie kawy (czyli więcej niż 200 mg kofeiny dziennie) potęgowało łuszczycę.
Banany a łuszczyca
Mówi się, że okładanie zmian skórnych skórką od banana może pomóc łagodzić łuszczycę. Choć może być w tym ziarenko prawdy – skórka od banana posiada właściwości antyoksydacyjne – efektywność tego rozwiązania nie ma podłoża naukowego.
Odżywiaj się zdrowo! Nie wiesz, jak zacząć? Skonsultuj się z dietetykiem
Choć nie wszystkie aspekty diety w łuszczycy zostały jeszcze zbadane, z pewnością warto przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Nieprawidłowa dieta prowadzi do otyłości – a zbędne kilogramy mogą nasilać rozwój łuszczycy. Jeśli chcesz wprowadzić modyfikacje w swoim sposobie odżywiania, pamiętaj, by zmiany wprowadzać stopniowo i nie przechodzić z dnia na dzień na bardzo restrykcyjną dietę! Niesie to ryzyko niedoborów ważnych składników. Nie jest też zalecane rezygnowanie z glutenu bez wyraźnych zaleceń lekarskich, dlatego przed podjęciem decyzji o nowym sposobie żywienia, skonsultuj się ze specjalistą – możesz to zrobić online z dietetykiem uPacjenta.
Zdrowie zaczyna się uCiebie
Zaplanuj badania
Dobierz badania w katalogu badań uPacjenta.
Zbadaj się u Siebie
Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.
Skonsultuj wyniki online
Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.
Ciesz się lepszym zdrowiem
Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.