Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się niepożądaną reakcją na gluten. Ma podłoże genetyczne, ale jej pierwsze objawy mogą pojawić nawet w wieku dorosłym. Ponad 70% przypadków celiakii wykrywa się u osób, które ukończyły 20 r. ż. Od wystąpienia pierwszych symptomów do postawienia diagnozy mija niekiedy 10 lat! Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie są objawy celiakii, jak ją zdiagnozować i jak wygląda leczenie.
Co to jest celiakia?
Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym. Charakteryzuje się trwającą całe życie nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). W celiakii gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, czyli wypustek błony śluzowej odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co powoduje szereg objawów.
Współczesna nauka i postęp badań pozwolił nam zrozumieć, że celiakia nie jest tylko chorobą jelit, a całego ustroju. Zachorowanie na celiakię jest więc wynikiem współdziałania czynników genetycznych, immunologicznych (związanych z czynnością układu odpornościowego) i środowiskowych (zewnętrznych).
O wpływie genetyki na rozwój choroby świadczy fakt, że w trzech czwartych przypadków celiakia dotyczy obojga bliźniąt jednojajowych (czyli identycznych pod względem genetycznym), a zachorowania występują zwykle u osób mających określone antygeny zgodności tkankowej ściśle związane z czynnością układu odpornościowego.
Ponadto niektóre choroby współistniejące zwiększają ryzyko zachorowania na celiakię. Zaobserwowano, że celiakia częściej występuje u osób z:
- cukrzycą typu I,
- chorobami autoimmunologicznymi,
- zespołem Downa,
- zespołem Turnera,
- zespołem Williamsa.
Objawy celiakii
Objawy celiaki pełnoobjawowej:
- bóle brzucha;
- uciążliwe wzdęcia brzucha na skutek ciągłego gromadzenia się gazów w jelitach;
- przewlekłe biegunki tłuszczowe lub wodniste;
- zgaga;
- wymioty;
- utrata masy ciała;
- zaburzenia rozwoju u dzieci, w tym brak przyrostu masy ciała;
- nawracające afty jamy ustnej;
- wysypka;
- zmęczenie;
- mrowienie i drętwienie stóp i dłoni;
- depresja;
- anemia z niedoboru żelaza lub witaminy B12;
- osteoporoza.
Objawy celiakii skąpoobjawowej:
- afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej,
- niedorozwój szkliwa zębowego,
- ciągłe zmęczenie,
- niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza,
- podwyższony poziom cholesterolu,
- zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, ataksja, padaczka),
- uporczywe bóle głowy,
- depresja,
- wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe,
- problemy ze skórą,
- problemy z zajściem w ciążę,
- spadek libido,
- współistniejące choroby autoimmunologiczne.
Klasyczna postać choroby trzewnej z objawami ze strony przewodu pokarmowego występuje u małych dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Celiakia u dorosłych przyjmuje głównie postać skąpoobjawową, w której na pierwszy plan wysuwają się objawy pozajelitowe. Wyróżnia się także postać niemą choroby, bez objawów klinicznych, ale z obecnością przeciwciał i zanikiem kosmków jelitowych, oraz tzw. postać latentną (także bezobjawową), z typowymi przeciwciałami, prawidłową błoną śluzową i ryzykiem wystąpienia dolegliwości wywołanych dietą zawierającą gluten.
Pełnoobjawowa celiakia, choć jest stosunkowo łatwa do zdiagnozowania, często mylona jest z alergią pokarmową, reakcją na stres bądź zespołem jelita drażliwego. Występuje rzadziej niż postać niema (u ok. 10% wszystkich chorych).
Celiakia ukryta (latentna, utajona) występuje wówczas, gdy we krwi osób z prawidłowym obrazem jelita stwierdzono obecność charakterystycznych przeciwciał. U osób tych można spodziewać się zaniku kosmków w przyszłości i pełnego rozwoju choroby.
Diagnostyka celiakii – jakie badania wykonać?
Jeszcze do niedawna jedynym sposobem diagnostyki celiakii była biopsja jelita cienkiego, czyli pobranie jego wycinka podczas gastroskopii lub kolonoskopii. Biopsja jest badaniem inwazyjnym, niezbyt przyjemnym i dla wielu osób – stresującym. Obecnie rozpoznanie celiakii rozpoczyna się od badań z krwi na celiakię — testów serologicznych, ale również genetycznych — szczególnie przydatne są u osób, które wykluczyły gluten ze swojej diety. Ujemny wynik badania pozwala z 99% prawdopodobieństwem wykluczyć celiakię!
Badania na celiakię
Podejrzewa się u Ciebie celiakię albo w Twojej rodzinie występowały nietolerancje pokarmowe? Wykonaj badania na celiakię i dowiedz się, czy choroba dotyczy Ciebie. Test na celiakię możesz wykonać bez wychodzenia z domu. Zamów pobranie krwi w domu i dowiedz się, czy cierpisz na nietolerancję glutenu.
Leczenie celiakii
Leczenie celiakii polega na przestrzeganiu diety bezglutenowej. W praktyce oznacza to, że zabronione jest spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień, owies, a także pszenżyto i orkisz. Niezbędne jest uzupełnienie brakujących witamin i soli mineralnych, ale podstawowe znaczenie ma dieta polegająca na wykluczeniu wszystkich produktów zawierających gluten: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.
Dieta obejmuje zarówno pokarmy naturalnie pozbawione glutenu, jak i produkty spożywcze, w których zawartość glutenu jest mniejsza niż 20 mg w 1000 g produktu. Są one oznakowane symbolem przekreślonego kłosa.
Produkty naturalnie bezglutenowe to m.in. kukurydza, ryż, gryka, proso, soja, mąka ziemniaczana, a także orzechy, ryby, jaja, cukier, miód, kawa ziarnista, herbata oraz napoje alkoholowe z wyjątkiem piwa i whisky słodowej. Do przemysłowych produktów bezglutenowych należy bezglutenowa skrobia pszenna i mąka bezglutenowa.
Produkty bezglutenowe - DOZWOLONE | Produkty zawierające gluten - kategorycznie zabronione w celiakii |
---|---|
mięso, ryby, owoce morza, wędliny oznaczone jako bezglutenowe; jaja, mleko i przetwory mleczne; świeże i mrożone owoce i warzywa; orzechy, nasiona chia, nasiona lnu, nasiona słonecznika, sezam, migdały, pestki dyni; rośliny strączkowe np. soja, ciecierzyca, soczewica, groch, fasola; tłuszcze roślinne i odzwierzęce (oleje, masło), zboża naturalnie bezglutenowe: ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, teff, sorgo, płatki ryżowe, płatki gryczane, płatki jaglane, tapioka, owies oznaczony jako bezglutenowy; kawa i herbata; cukier i miód; alkohol z wyjątkiem piwa i whisky słodowej. | Zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies i wszystkie ich przetwory: mąki, płatki i produkty je zawierające; Wędliny i pasztety – jeśli zawierają zbożowe dodatki; Napoje, desery i jogurty zawierające zbożowe dodatki; Smażone lub panierowane warzywa; Ciasta i ciasteczka; Kawa zbożowa; Kakao; Sos sojowy; Prażona cebulka; Produkty spożywcze typu instant; Proszek do pieczenia. |
Powikłania, czyli do czego może prowadzić nieleczona celiakia?
Jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię, musisz ściśle trzymać się diety bezglutenowej. Nawet niewielkie odchylenia mogą prowadzić do wielu powikłań, takich jak:
- Niedożywienia – u osób dorosłych może prowadzić do utraty wagi a u dzieci i młodzieży do zatrzymania wzrostu i zaburzeń rozwoju – zarówno fizycznego, jak i psychicznego.
- Osteoporozy;
- Anemii;
- Nietolerancji laktozy – często rozwija się równolegle u osób z celiakią;
- Depresji i zaburzeń lękowych;
- Reumatoidalnego zapalenia stawów;
- Astmy;
- Chorób wątroby: stłuszczenia, zapalenia, marskości;
- Chorób tarczycy;
- Zaburzeń płodności;
Nowotworów – osoby z celiakią częściej chorują na nowotwory przewodu pokarmowego oraz chłoniaka nie-Hodgkina.
Celiakia a zespół jelita drażliwego (IBS)
Objawy ze strony układu pokarmowego występujące w celiakii są bardzo podobne do symptomów w zespole jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrom, IBS). Jednak przy nietolerancji glutenu często występują również objawy związane z innymi narządami i układami, co rzadko ma miejsce przy IBS. Celiakia jest genetyczną chorobą autoimmunologiczną, a zespół jelita drażliwego przewlekłą, nawracającą (często trwającą całe życie) chorobą. Ponadto w celiaki dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, a w IBS nie.
Jak zatem najprościej odróżnić celiakię od zespołu jelita drażliwego?
Wykonując odpowiednie testy serologiczne z krwi w kierunku celiakii. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, warto na wstępie wykonać badania genetyczne. Negatywny wynik w 100% będzie wykluczał chorobę, natomiast wynik dodatni będzie informował o predyspozycji do rozwinięcia się celiakii, niekoniecznie o aktywnej chorobie, dlatego niezbędna będzie dalsza diagnostyka.
Różnice pomiędzy celiakią a zespołem jelita drażliwego
. | Celiakia | Zespół jelita drażliwego |
---|---|---|
Objawy | Ze strony układu pokarmowego oraz wielu innych narządów i układów. | Głównie ze strony układu pokarmowego. Dominuje ból brzucha, biegunki lub zaparcia. |
Przyczyny | Choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. | Nie do końca poznane. Ogromną rolę odgrywa tu stres. |
Zanik kosmków jelitowych | Tak | Nie |
Diagnostyka | Testy z krwi na nietolerancje pokarmowe jako badanie różnicujące oba schorzenia. | Testy serologiczne z krwi jako badanie różnicujące oba schorzenia. |
Leczenie | Dieta bezglutenowa. | Wielotorowe m.in. wsparcie psychologiczne, dieta bogata w błonnik, stosowanie probiotyków, aktywność fizyczna. |
Przesuń w bok aby zobaczyć więcej informacji
Celiakia jest poważną chorobą autoimmunologiczną, która występuje u osób predysponowanych genetycznie, gdzie spożycie nawet niewielkiej ilości glutenu prowadzi do uszkodzenia jelita cienkiego, powodującym zanik kosmków jelitowych i problemy z wchłanianiem składników pokarmowych (zespół złego wchłaniania). Jeśli podejrzewasz u siebie celiakię, a w dodatku wykluczyłeś/-aś produkty zawierające gluten, wykonaj badanie dostępne w Pakiecie na Nietolerancje Pokarmowe, które pozwoli na wstępną weryfikację w kierunku obecności choroby.
Pakiet badań na nietolerancje pokarmowe - badanie genetyczne
Czy cierpisz na nietolerancje pokarmowe? Wykonaj badania genetyczne bez wychodzenia z domu! W cenie: zestaw badań + możliwość konsultacji wyników
Cena pakietu:
719,00 zł
Suma pojedynczych badań:
1083,49 zł
mgr inż. Agnieszka Konieczna
Absolwentka biotechnologii na Politechnice Wrocławskiej i studiów podyplomowych z content marketingu na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje ją wszystko, co związane ze zdrowym stylem życia i psychologią. Autorka tekstów o tematyce medycznej i well-beingowej.
Pokaż więcej
dr n. med. Karolina Karabin
Biolog molekularny, diagnosta laboratoryjny, szkoleniowec. Jej pasją jest dietetyka i tematy związane ze zdrowiem przewodu pokarmowego. Szczególnie interesuje ją wpływ szeroko pojętego współczesnego stylu życia na procesy molekularne zachodzące w organizmie i długowieczność.
Pokaż więcej
Zdrowie zaczyna się uCiebie
Zaplanuj badania
Dobierz badania w katalogu badań uPacjenta.
Zbadaj się u Siebie
Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.
Skonsultuj wyniki online
Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.
Ciesz się lepszym zdrowiem
Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.
Rozwiń
Polecany pakiet dla Ciebie719,00 zł
Pakiet Badań na Nietolerancje Pokarmowe (genetyczne)
Sprawdź, czy masz celiakię lub inne nietolerancje pokarmowe