Komu polecamy badania na celiakię?
- Pacjentom z podejrzeniem celiakii
- Pacjentom będącym na diecie bezglutenowej w celu monitorowania efektów przestrzegania diety
- Chorym na osteoporozę
- Osobom z nietolerancją glutenu, u których nie wykazano obecności przeciwciał IgE specyficznych dla glutenu
- Osobom, u których w rodzinie występowały nietolerancje pokarmowe
- Chorym na anemię (niekiedy niedokrwistość występuje razem z celiakią)
- Pacjentom, u których występują inne choroby autoimmunologiczne
Kiedy warto wykonać test na celiakię?
Wykonaj badania na celiakię, jeśli doświadczasz takich objawów jak:
- bóle brzucha;
- wzdęcia z nadmiernym oddawaniem gazów;
- nudności i wymioty;
- zmiany skórne;
- depresja;
- bóle kości i stawów;
- spadek masy ciała;
- zgaga;
- biegunki;
- afty;
- ogólne osłabienie;
- u kobiet: zaburzenia miesiączkowania.
Materiał do badania:
krew żylna
Orientacyjny czas oczekiwania na wyniki:
1-7 dni roboczych
Metoda badania:
immunoblot
Pobranie krwi w domu pacjenta
Badania wykonywane są przy współpracy z siecią laboratoriów Diagnostyka.
Jak wykonać badania na celiakię w domu?
Zaplanuj badania
Wybierz badania, datę i adres pobrania.
Zbadaj się u Siebie
Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.
Skonsultuj wyniki online
Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.
Wybierz Pakiet Badań, a konsultację zyskasz gratis. Po zakupie otrzymasz maila ze szczegółami.
Ciesz się lepszym zdrowiem
Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.
Dlaczego warto wykonać badania na celiakię w domu?
Dolegliwości żołądkowo-jelitowe takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty, zgaga czy utrata masy ciała to najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowych, w tym celiakii. Jeśli w Twojej rodzinie zdarzały się przypadki nietolerancji glutenu lub podejrzewasz ją u siebie, warto wykonać badania na celiakię.
Celiakia jest chorobą trzewną o podłożu autoimmunologicznym. Rozwija się u osób, które mają pewne predyspozycje genetyczne. Celiakia charakteryzuje się trwającą przez całe życie nietolerancją glutenu – białka będącego składnikiem wielu zbóż. U chorych na celiakię gluten niszczy kosmki jelitowe, stopniowo prowadząc do całkowitego ich zaniku. Jest to bardzo niebezpieczne zjawisko. Bez kosmków jelitowych organizm nie jest w stanie wchłaniać składników odżywczych. Dlatego chorzy na celiakię muszą przez całe życie ściśle przestrzegać diety bezglutenowej. W przeciwnym razie choroba prowadzi do wielu powikłań takich jak: anemia, niedożywienie, osteoporoza, depresja, niepłodność oraz chorób tarczycy i wątroby. Ponadto nieleczona celiakia zwiększa ryzyko wielu nowotworów układu pokarmowego oraz chłoniaka nie-Hodgkina.
Chociaż celiakia najczęściej objawia się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, może też występować w tzw. formie skąpoobjawowej. W tym przypadku symptomy mogą być mylone z innymi chorobami. Celiakia skąpoobjawowa objawia się m.in. bólami głowy, aftami w jamie ustnej, zmianami skórnymi, problemami z płodnością, stanami depresyjnymi, zaburzeniami neurologicznymi oraz bólami kości i stawów. Jeśli podobne objawy obserwujesz u siebie – nie lekceważ ich i koniecznie przebadaj się w kierunku celiakii.
Zyskaj szerokie spojrzenie na swoje zdrowie
Pakiet Badań Na Nietolerancje Pokarmowe (Genetyczny)
Pakiet Badań Dla Dziecka (4-10)
Pakiet Badań Na Brzuch
Jak przygotować się do badań na celiakię?
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania. Można je wykonać o każdej porze dnia i nie trzeba być na czczo.
30 minut przed badaniem warto wypić szklankę wody, aby ułatwić pobranie krwi specjaliście.
Jakie badania zawiera Panel Celiakia?
DGP IgA – deaminowany peptyd gliadyny. Badanie oznacza stężenie przeciwciał swoistych dla pochodnych gliadyny – białka będącego składnikiem glutenu.
anty-tTG – przeciwciała w klasie IgA przeciwko ludzkiej transglutaminazie tkankowej. Transglutaminaza tkankowa to enzym, który odpowiada za tworzenie wiązań pomiędzy niektórymi białkami. U osób chorych na celiakię dochodzi do nadmiernej produkcji przeciwciał anty-tTG. Badanie anty-tTG musi być wykonywane razem z badaniem IgA całkowitym.
IgA całkowite – całkowity poziom przeciwciał IgA. U osób chorych na celiakię często występuje niedobór przeciwciał IgA.
Interpretacja wyników
Ujemny wynik badania IgA anty-tTG z jednocześnie prawidłowym stężeniem całkowitego IgA pozwala z bardzo wysokim prawdopodobieństwem wykluczyć celiakię.
Diagnostyki celiakii nie należy rozpoczynać od wykonywania wielu testów serologicznych: IgA lub IgG przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny (anty-DPG), natywnej gliadynie (anty-AGA), endomyzjum (anty-EMA), gdyż nie zwiększają one czułości diagnostycznej.
Dopiero przy stwierdzeniu niskiego stężenia całkowitego IgA lub jego niedoboru, należy wykonać jedno z następujących badań przeciwciał IgG: anty-tTG, anty-DPG lub anty-EMA.