Omega-3 – prozdrowotne kwasy tłuszczowe

Omega-3 – prozdrowotne kwasy tłuszczowe

Kwasy omega-3 usprawniają funkcjonowanie całego organizmu i pozytywnie wpływają na zdrowie. Jakie są najczęstsze objawy niedoboru tych kwasów tłuszczowych i co jeść, aby w pełni korzystać z ich prozdrowotnych właściwości? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat kwasów omega-3.

Kwasy omega-3 i ich rola w organizmie

Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, immunologicznego, skóry oraz wzroku. Przypisuje się im właściwości kardioprotekcyjne – omega-3 wzmacniają serce i zmniejszają ryzyko wielu chorób związanych z układem krążenia.

Omega-3 – właściwości

Kwasy Omega-3 mają wiele właściwości prozdrowotnych:

  • Wzmacniają odporność organizmu i zmniejszają szansę wystąpienia alergii – stymulują układ immunologiczny do produkcji przeciwciał.
  • Działają przeciwzapalnie – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu, szczególnie raka piersi i prostaty.
  • Wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego – poprawiają pamięć i koncentrację, a także obniżają szansę zachorowania na depresję i Alzheimera.
  • Obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu – dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
  • Ograniczają agregację płytek krwi – przez co wydłuża się proces krzepnięcia. Ma to szczególne znaczenie dla osób mających problem z nadmierną krzepliwością krwi oraz obarczonych większym ryzykiem wystąpienia zakrzepicy.
  • Poprawiają wzrok – kwasy omega-3 są jednym z najważniejszych składników siatkówki oka. Wraz z wiekiem spada ich zawartość, przez co wzrok staje się coraz słabszy. Spożywanie produktów bogatych w omega-3 lub ich suplementacja może znacznie spowolnić ten proces.
  • Poprawiają kondycję skóry –  omega-3 wchodzą w skład bariery wodno-lipidowej. Im ich zawartość jest większa, tym skóra jest bardziej odporna na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych. Prawidłowy poziom omega-3 ma szczególne znaczenie dla osób zmagających się z łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry.
Dlaczego warto wybrać pobranie krwi w domu z uPacjenta?.
97%poleca uPacjenta innym
12 minutśredni czas trwania wizyty
250 000pacjentów miesięcznie
Badanie bez skierowania

Istnieje wyraźna zależność pomiędzy wysokim spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a mniejszą zapadalnością na choroby sercowo-naczyniowe. Te kardioprotekcyjne właściwości omega-3 wykazano już w latach 40. XX wieku. Badacz Hugh Sinclar odkrył, że mieszkańcy północnej Kanady i rejonu Arktyki praktycznie w ogóle nie zapadają na choroby układu krążenia, chociaż ich dieta jest bardzo uboga w warzywa i owoce. W ich codziennych posiłkach przeważają natomiast tłuste ryby, mięczaki, skorupiaki i mięso fok – najbogatsze źródła omega-3. 

Rodzaje kwasów omega-3

  • Kwas eikozapentaenowy (EPA z ang. eicosapentaenoic acid) – jego źródłem są algi i ryby morskie. Kwas EPA pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA z ang. docosahexaenoic acid) – jego głównym źródłem są ryby morskie.
  • Kwas α-linolenowy (ALA z ang. alfa-linolenic acid) – wielonienasycony kwas tłuszczowy, którego źródłem są oleje roślinne.

Niedobór omega-3 – objawy i skutki niedoboru

Objawy niedoboru kwasów omega-3:

  • obniżona odporność organizmu, co przekłada się na częste infekcje wirusowe i bakteryjne;
  • zmęczenie;
  • problemy z koncentracją i przyswajaniem nowych informacji – u dzieci przekłada się to na problemy z nauką;
  • obniżenie nastroju;
  • depresja;
  • problemy skórne;
  • wypadanie włosów;
  • skłonność do alergii;
  • nadciśnienie.

Długotrwały niedobór kwasów omega-3 przyczynia się do poważnych problemów zdrowotnych. Prowadzi m.in. do rozwoju miażdżycy, zwiększa ryzyko zawału serca, zakrzepicy, nowotworów i chorób neurologicznych takich jak Alzheimer i demencja.

Zbadaj swój organizm na swoich warunkach, uSiebie

Package preview image
Anemia i niedobory
299,00 zł
Pakiet badań na niedobór witamin i składników mineralnych (rozszerzony)
Cynk w surowicy, ilościowo

W CENIE: BADANIA + MOŻLIWOŚĆ KONSULTACJI WYNIKÓW Rozważasz rozpoczęcie suplementacji? Najpierw sprawdź, czy to konieczne! Z rozszerzonym Pakietem na niedobór witamin i minerałów przeprowadzisz diagnostykę najczęściej występujących niedoborów witamin i składników mineralnych. Dzięki niemu zyskasz wskazówki dotyczące konieczności i stopnia suplementacji, jak również zmian w swojej diecie. Wszystko to w komfortowych warunkach swojego domu.

Package preview image
Kobieta
299,00 zł
Pakiet badań na osłabioną odporność
Immunoglobuliny IgG, IgM, IgA

Ciągle kichasz lub czujesz się osłabiony? A może po prostu zbliża się ważne wydarzenie w Twoim życiu i chcesz zyskać pewność, że choroba nie pokrzyżuje Twoich planów? Wykonanie badań na odporność to świetny i dojrzały pomysł! Dzięki nim zyskasz wskazówki, jak wzmocnić swój organizm. Badania wykonasz w miejscu, gdzie nie spotkasz się z wieloma zarazkami: we własnym domu. W cenie: zestaw badań + możliwość konsultacji wyników

Package preview image
Zdrowie ogólne
299,00 zł
Pakiet badań dla każdego (rozszerzony)
Konsultacja wyników uPacjenta

Wybrane badania zawarte w pakiecie: - Morfologia krwi (pełna) - podstawowe badanie krwi, które ocenia ogólny stan zdrowia pacjenta i może zdiagnozować anemię. - OB (odczyn Biernackiego) - wskaźnik stanu zapalnego. - Lipidogram - ocenia poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i poszczególnych jego frakcji. Profil lipidowy pozwala oszacować ryzyko miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób układu krążenia. - CRP - wskaźnik stanu zapalnego. - Glukoza - parametr pozwalający na identyfikację i monitorowanie przebiegu cukrzycy. - Kreatynina - parametr oceniający prawidłową pracę nerek. - Próby wątrobowe (ALT, AST, ALP, BIL, GGTP) - badanie pozwala kompleksowo ocenić pracę wątroby i zdiagnozować choroby narządu. - Amylaza - parametr pozwala zdiagnozować i zróżnicować choroby trzustki. - TSH - hormon standardowo oznaczany w celu kontroli pracy tarczycy. - Elektrolity (Na, K) - parametry oceniają pracę nerek i układu nerwowego. - Kwas moczowy - pozwala ocenić metabolizm białek. Oznaczenie tego parametru jest pomocne np. w diagnostyce dny moczanowej. - Magnez - wspomaga diagnostykę zaburzeń nerwowo-mięśniowych i arytmii. - Wapń całkowity - badanie służy diagnostyce chorób układu kostnego, pokarmowego, krwionośnego i wydalniczego. Przygotowanie do badań: - Pakiet powinien być wykonywany w godzinach porannych. - Do badań przystąp na czczo. Ostatni posiłek zjedz nie później niż 12 godzin przed pobraniem. - Zrezygnuj z alkoholu 2-3 dni przed badaniem. - Nie zmieniaj swojej diety na kilka dni przed wykonaniem pakietu. - Przed pobraniem unikaj wysiłku. W dzień poprzedzający badanie zrezygnuj z intensywnego treningu. - Zadbaj o nawodnienie. Pół godziny przed badaniem wypij szklankę wody. - Kobiety nie powinny wykonywać badań w trakcie miesiączki. Dla kogo jest ten pakiet? Dla każdego, kto chce kompleksowo sprawdzić swoje zdrowie i cieszyć się długowiecznością. Pakiet nie ma ograniczeń wiekowych, płciowych czy społecznych – każdy powinien go wykonać co najmniej raz w roku!

Sentence-neutral card icon
Warto zadbać o odpowiedni poziom kwasów omega-3 w diecie, ponieważ stanowią one ważny element profilaktyczny chorób sercowo-naczyniowych. A to właśnie choroby układu krążenia najczęściej dotykają Polaków i są główną przyczyną zgonów.

W czym znajdują się kwasy omega-3?

Najbogatszym źródłem kwasu alfa-linolenowego są:

  • siemię lniane;
  • olej lniany;
  • olej rzepakowy;
  • olej sojowy;
  • orzechy włoskie;
  • nasiona chia.

Najlepszym źródłem kwasów omega-3 (EPA i DHA) są natomiast algi i ryby morskie takie jak:

  • łosoś;
  • tuńczyk;
  • makrela;
  • śledź;
  • pstrąg;
  • sardynki;
  • mintaj;
  • panga;
  • tilapia.
Zawartość kwasów omega-3 w poszczególnych gatunkach ryb

Gatunek ryby

Zawartość kwasów omega-3 (DHA+EPA)

Makrela

2 g

Łosoś atlantycki (hodowlany)

1,7 g

Śledź

1,3 g

Sardela

1,2 g

Łosoś atlantycki (dziki)

1,2 g

Ryby morkie o białym mięsie

1,1 g

Tuńczyk niebieskopłetwy

1,0 g

Halibut

0,8 g

Sardynki w oleju

0,8 g

Tuńczyk w sosie własnym

0,7 g

Błękitna ryba (ang. bluefish)

0,7 g

Skalnik prążkowany

0,6 g

Pstrąg tęczowy

0,5 g

Wiele osób rezygnuje ze spożycia ryb morskich, ponieważ martwi się wysoką zawartością rtęci. Na stronie internetowej Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków można dowiedzieć się, ile rtęci znajduje się w poszczególnych gatunkach ryb. Okazuje się, że nie jest tak źle, jak wiele z nas sądzi. Z analizy wynika, że najwięcej rtęci zawierają: rekin, miecznik i płytecznik i ich należy unikać. Pozostałe gatunki ryb, przyjmując, że są spożywane według zaleceń 2 razy w tygodniu, można spokojnie jeść. 

Korzyści z kwasów omega-3, których źródłem są ryby, zdecydowanie przewyższają ewentualne ryzyko wynikające z obecności rtęci. Metale ciężkie, w tym rtęć, mają tendencję do akumulowania się w tkankach wszystkich organizmów żywych. Im większa ryba, tym więcej rtęci zawiera. Dlatego warto, aby głównym źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3 były algi i małe ryby morskie – z początku łańcucha pokarmowego.

Kwasy omega-3 – suplementacja

Jeśli Twoja dieta jest uboga w produkty będące źródłem kwasów omega-3, czyli nie spożywasz wystarczającej ilości tłustych ryb morskich i olejów, koniecznie rozważ suplementację. Na niedobór omega-3 szczególnie narażone są kobiety w ciąży i karmiące piersią, gdyż w tym okresie zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe jest nieco większe. Z tego względu wielu lekarzy suplementację omega-3 w ciąży uważa za obowiązkową.

Chcesz wiedzieć, jakie suplementy omega-3 są najlepsze? Przeczytaj artykuł Pana Tabletki i dowiedz się, który z nich wybrać.

Ile kwasów omega-3 dziennie należy spożywać?

Dzienna dawka omega-3 zależy m.in. od wieku i płci. W poniższej tabeli podane są zalecane przez Brytyjską Służbę Zdrowia dawki omega-3 dla osób, które spożywają niewielką ilość ryb morskich i olejów roślinnych.

Zapotrzebowanie na kwasy omega-3 według wieku

Wiek

Mężczyzna

Kobieta

Niemowlęta (0-12 miesięcy)

0,5 g

0,5 g

Dzieci (1-3 lata)

0,7 g

0,7 g

Dzieci (4-8 lat)

0,9 g

0,9 g

Dzieci (9-13 lat)

1,2 g

1,0 g

Młodzież (14-18 lat)

1,6 g

1,1 g

Dorośli

1,6 g

1,2 g

Kobiety ciężarne

-

1,4 g

Kobiety w okresie laktacji

-

1,3 g

Przesuń w bok aby zobaczyć więcej informacji

Nie wiesz, jaka dawka omega-3 będzie najlepsza dla Ciebie? Zastanawiasz się, czy w Twoim przypadku konieczna jest suplementacja? Umów się na konsultację dietetyczną online i porozmawiaj o swoich wątpliwościach z dietetykiem.

Omega-3 – rano czy wieczorem?

Nie ma znaczenia, o jakie porze dnia będziesz suplementował kwasy omega-3. Ważne, aby przyjmować je podczas posiłku, ponieważ wtedy ich przyswajalność jest najlepsza.

Bio photo
Autor artykułu
Agnieszka Konieczna

Absolwentka biotechnologii na Politechnice Wrocławskiej i studiów podyplomowych z content marketingu na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje ją wszystko, co związane ze zdrowym stylem życia i psychologią. Autorka tekstów o tematyce medycznej i well-beingowej.

Pokaż więcej

Bio photo
Weryfikacja merytoryczna
mgr Magdalena Palińska

Dietetyk kliniczny, ratownik medyczny oraz terapeuta. W swojej pracy dużo uwagi zwraca na żywienie kobiet w ciąży i wspomaganie leczenia niepłodności. Współtworzy eventy Świadoma Mama we Wrocławiu, obecnie pisze pracę na temat wiedzy o programowaniu żywieniowym.

Pokaż więcej

our-process-widget-default-icon
Zdrowie zaczyna się uCiebie
  • Zaplanuj badania

    Dobierz badania w katalogu badań uPacjenta.

  • Zbadaj się u Siebie

    Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.

  • Skonsultuj wyniki online

    Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.

  • Ciesz się lepszym zdrowiem

    Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.