Kwasy omega-3 usprawniają funkcjonowanie całego organizmu i pozytywnie wpływają na zdrowie. Jakie są najczęstsze objawy niedoboru tych kwasów tłuszczowych i co jeść, aby w pełni korzystać z ich prozdrowotnych właściwości? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat kwasów omega-3.
Kwasy omega-3 i ich rola w organizmie
Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, immunologicznego, skóry oraz wzroku. Przypisuje się im właściwości kardioprotekcyjne – omega-3 wzmacniają serce i zmniejszają ryzyko wielu chorób związanych z układem krążenia.
Omega-3 – właściwości
Kwasy Omega-3 mają wiele właściwości prozdrowotnych:
- Wzmacniają odporność organizmu i zmniejszają szansę wystąpienia alergii – stymulują układ immunologiczny do produkcji przeciwciał.
- Działają przeciwzapalnie – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu, szczególnie raka piersi i prostaty.
- Wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego – poprawiają pamięć i koncentrację, a także obniżają szansę zachorowania na depresję i Alzheimera.
- Obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu – dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
- Ograniczają agregację płytek krwi – przez co wydłuża się proces krzepnięcia. Ma to szczególne znaczenie dla osób mających problem z nadmierną krzepliwością krwi oraz obarczonych większym ryzykiem wystąpienia zakrzepicy.
- Poprawiają wzrok – kwasy omega-3 są jednym z najważniejszych składników siatkówki oka. Wraz z wiekiem spada ich zawartość, przez co wzrok staje się coraz słabszy. Spożywanie produktów bogatych w omega-3 lub ich suplementacja może znacznie spowolnić ten proces.
- Poprawiają kondycję skóry – omega-3 wchodzą w skład bariery wodno-lipidowej. Im ich zawartość jest większa, tym skóra jest bardziej odporna na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych. Prawidłowy poziom omega-3 ma szczególne znaczenie dla osób zmagających się z łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry.
Istnieje wyraźna zależność pomiędzy wysokim spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a mniejszą zapadalnością na choroby sercowo-naczyniowe. Te kardioprotekcyjne właściwości omega-3 wykazano już w latach 40. XX wieku. Badacz Hugh Sinclar odkrył, że mieszkańcy północnej Kanady i rejonu Arktyki praktycznie w ogóle nie zapadają na choroby układu krążenia, chociaż ich dieta jest bardzo uboga w warzywa i owoce. W ich codziennych posiłkach przeważają natomiast tłuste ryby, mięczaki, skorupiaki i mięso fok – najbogatsze źródła omega-3.
Rodzaje kwasów omega-3
- Kwas eikozapentaenowy (EPA z ang. eicosapentaenoic acid) – jego źródłem są algi i ryby morskie. Kwas EPA pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA z ang. docosahexaenoic acid) – jego głównym źródłem są ryby morskie.
- Kwas α-linolenowy (ALA z ang. alfa-linolenic acid) – wielonienasycony kwas tłuszczowy, którego źródłem są oleje roślinne.
Niedobór omega-3 – objawy i skutki niedoboru
Objawy niedoboru kwasów omega-3:
- obniżona odporność organizmu, co przekłada się na częste infekcje wirusowe i bakteryjne;
- zmęczenie;
- problemy z koncentracją i przyswajaniem nowych informacji – u dzieci przekłada się to na problemy z nauką;
- obniżenie nastroju;
- depresja;
- problemy skórne;
- wypadanie włosów;
- skłonność do alergii;
- nadciśnienie.
Długotrwały niedobór kwasów omega-3 przyczynia się do poważnych problemów zdrowotnych. Prowadzi m.in. do rozwoju miażdżycy, zwiększa ryzyko zawału serca, zakrzepicy, nowotworów i chorób neurologicznych takich jak Alzheimer i demencja.
Zbadaj swój organizm na swoich warunkach, uSiebie
299,00 zł
Pakiet badań na niedobór witamin i składników mineralnych (rozszerzony)
W CENIE: BADANIA + MOŻLIWOŚĆ KONSULTACJI WYNIKÓW Rozważasz rozpoczęcie suplementacji? Najpierw sprawdź, czy to konieczne! Z rozszerzonym Pakietem na niedobór witamin i minerałów przeprowadzisz diagnostykę najczęściej występujących niedoborów witamin i składników mineralnych. Dzięki niemu zyskasz wskazówki dotyczące konieczności i stopnia suplementacji, jak również zmian w swojej diecie. Wszystko to w komfortowych warunkach swojego domu.
299,00 zł
Pakiet badań na osłabioną odporność
Ciągle kichasz lub czujesz się osłabiony? A może po prostu zbliża się ważne wydarzenie w Twoim życiu i chcesz zyskać pewność, że choroba nie pokrzyżuje Twoich planów? Wykonanie badań na odporność to świetny i dojrzały pomysł! Dzięki nim zyskasz wskazówki, jak wzmocnić swój organizm. Badania wykonasz w miejscu, gdzie nie spotkasz się z wieloma zarazkami: we własnym domu. W cenie: zestaw badań + możliwość konsultacji wyników
299,00 zł
Pakiet badań dla każdego (rozszerzony)
Wybrane badania zawarte w pakiecie: - Morfologia krwi (pełna) - podstawowe badanie krwi, które ocenia ogólny stan zdrowia pacjenta i może zdiagnozować anemię. - OB (odczyn Biernackiego) - wskaźnik stanu zapalnego. - Lipidogram - ocenia poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i poszczególnych jego frakcji. Profil lipidowy pozwala oszacować ryzyko miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób układu krążenia. - CRP - wskaźnik stanu zapalnego. - Glukoza - parametr pozwalający na identyfikację i monitorowanie przebiegu cukrzycy. - Kreatynina - parametr oceniający prawidłową pracę nerek. - Próby wątrobowe (ALT, AST, ALP, BIL, GGTP) - badanie pozwala kompleksowo ocenić pracę wątroby i zdiagnozować choroby narządu. - Amylaza - parametr pozwala zdiagnozować i zróżnicować choroby trzustki. - TSH - hormon standardowo oznaczany w celu kontroli pracy tarczycy. - Elektrolity (Na, K) - parametry oceniają pracę nerek i układu nerwowego. - Kwas moczowy - pozwala ocenić metabolizm białek. Oznaczenie tego parametru jest pomocne np. w diagnostyce dny moczanowej. - Magnez - wspomaga diagnostykę zaburzeń nerwowo-mięśniowych i arytmii. - Wapń całkowity - badanie służy diagnostyce chorób układu kostnego, pokarmowego, krwionośnego i wydalniczego. Przygotowanie do badań: - Pakiet powinien być wykonywany w godzinach porannych. - Do badań przystąp na czczo. Ostatni posiłek zjedz nie później niż 12 godzin przed pobraniem. - Zrezygnuj z alkoholu 2-3 dni przed badaniem. - Nie zmieniaj swojej diety na kilka dni przed wykonaniem pakietu. - Przed pobraniem unikaj wysiłku. W dzień poprzedzający badanie zrezygnuj z intensywnego treningu. - Zadbaj o nawodnienie. Pół godziny przed badaniem wypij szklankę wody. - Kobiety nie powinny wykonywać badań w trakcie miesiączki. Dla kogo jest ten pakiet? Dla każdego, kto chce kompleksowo sprawdzić swoje zdrowie i cieszyć się długowiecznością. Pakiet nie ma ograniczeń wiekowych, płciowych czy społecznych – każdy powinien go wykonać co najmniej raz w roku!
W czym znajdują się kwasy omega-3?
Najbogatszym źródłem kwasu alfa-linolenowego są:
- siemię lniane;
- olej lniany;
- olej rzepakowy;
- olej sojowy;
- orzechy włoskie;
- nasiona chia.
Najlepszym źródłem kwasów omega-3 (EPA i DHA) są natomiast algi i ryby morskie takie jak:
- łosoś;
- tuńczyk;
- makrela;
- śledź;
- pstrąg;
- sardynki;
- mintaj;
- panga;
- tilapia.
Zawartość kwasów omega-3 w poszczególnych gatunkach ryb
Gatunek ryby | Zawartość kwasów omega-3 (DHA+EPA) |
---|---|
Makrela | 2 g |
Łosoś atlantycki (hodowlany) | 1,7 g |
Śledź | 1,3 g |
Sardela | 1,2 g |
Łosoś atlantycki (dziki) | 1,2 g |
Ryby morkie o białym mięsie | 1,1 g |
Tuńczyk niebieskopłetwy | 1,0 g |
Halibut | 0,8 g |
Sardynki w oleju | 0,8 g |
Tuńczyk w sosie własnym | 0,7 g |
Błękitna ryba (ang. bluefish) | 0,7 g |
Skalnik prążkowany | 0,6 g |
Pstrąg tęczowy | 0,5 g |
Wiele osób rezygnuje ze spożycia ryb morskich, ponieważ martwi się wysoką zawartością rtęci. Na stronie internetowej Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków można dowiedzieć się, ile rtęci znajduje się w poszczególnych gatunkach ryb. Okazuje się, że nie jest tak źle, jak wiele z nas sądzi. Z analizy wynika, że najwięcej rtęci zawierają: rekin, miecznik i płytecznik i ich należy unikać. Pozostałe gatunki ryb, przyjmując, że są spożywane według zaleceń 2 razy w tygodniu, można spokojnie jeść.
Korzyści z kwasów omega-3, których źródłem są ryby, zdecydowanie przewyższają ewentualne ryzyko wynikające z obecności rtęci. Metale ciężkie, w tym rtęć, mają tendencję do akumulowania się w tkankach wszystkich organizmów żywych. Im większa ryba, tym więcej rtęci zawiera. Dlatego warto, aby głównym źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3 były algi i małe ryby morskie – z początku łańcucha pokarmowego.
Kwasy omega-3 – suplementacja
Jeśli Twoja dieta jest uboga w produkty będące źródłem kwasów omega-3, czyli nie spożywasz wystarczającej ilości tłustych ryb morskich i olejów, koniecznie rozważ suplementację. Na niedobór omega-3 szczególnie narażone są kobiety w ciąży i karmiące piersią, gdyż w tym okresie zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe jest nieco większe. Z tego względu wielu lekarzy suplementację omega-3 w ciąży uważa za obowiązkową.
Chcesz wiedzieć, jakie suplementy omega-3 są najlepsze? Przeczytaj artykuł Pana Tabletki i dowiedz się, który z nich wybrać.
Ile kwasów omega-3 dziennie należy spożywać?
Dzienna dawka omega-3 zależy m.in. od wieku i płci. W poniższej tabeli podane są zalecane przez Brytyjską Służbę Zdrowia dawki omega-3 dla osób, które spożywają niewielką ilość ryb morskich i olejów roślinnych.
Zapotrzebowanie na kwasy omega-3 według wieku
Wiek | Mężczyzna | Kobieta |
---|---|---|
Niemowlęta (0-12 miesięcy) | 0,5 g | 0,5 g |
Dzieci (1-3 lata) | 0,7 g | 0,7 g |
Dzieci (4-8 lat) | 0,9 g | 0,9 g |
Dzieci (9-13 lat) | 1,2 g | 1,0 g |
Młodzież (14-18 lat) | 1,6 g | 1,1 g |
Dorośli | 1,6 g | 1,2 g |
Kobiety ciężarne | - | 1,4 g |
Kobiety w okresie laktacji | - | 1,3 g |
Przesuń w bok aby zobaczyć więcej informacji
Nie wiesz, jaka dawka omega-3 będzie najlepsza dla Ciebie? Zastanawiasz się, czy w Twoim przypadku konieczna jest suplementacja? Umów się na konsultację dietetyczną online i porozmawiaj o swoich wątpliwościach z dietetykiem.
Omega-3 – rano czy wieczorem?
Nie ma znaczenia, o jakie porze dnia będziesz suplementował kwasy omega-3. Ważne, aby przyjmować je podczas posiłku, ponieważ wtedy ich przyswajalność jest najlepsza.
Agnieszka Konieczna
Absolwentka biotechnologii na Politechnice Wrocławskiej i studiów podyplomowych z content marketingu na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje ją wszystko, co związane ze zdrowym stylem życia i psychologią. Autorka tekstów o tematyce medycznej i well-beingowej.
Pokaż więcej
mgr Magdalena Palińska
Dietetyk kliniczny, ratownik medyczny oraz terapeuta. W swojej pracy dużo uwagi zwraca na żywienie kobiet w ciąży i wspomaganie leczenia niepłodności. Współtworzy eventy Świadoma Mama we Wrocławiu, obecnie pisze pracę na temat wiedzy o programowaniu żywieniowym.
Pokaż więcej
Zdrowie zaczyna się uCiebie
Zaplanuj badania
Dobierz badania w katalogu badań uPacjenta.
Zbadaj się u Siebie
Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.
Skonsultuj wyniki online
Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.
Ciesz się lepszym zdrowiem
Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.
Rozwiń
Polecany pakiet dla Ciebie529,00 zł
Pakiet Badań przed wizytą u Dietetyka
Pakiet stworzony z myślą o osobach przed wizytą u dietetyka, szukających zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych.