
Dlaczego wypadają włosy?
Wypadanie włosów świadczy o osłabieniu i obumieraniu cebulek włosowych, lecz źródło takiego stanu rzeczy nie zawsze jest oczywiste. Wypadanie włosów może być bowiem spowodowane różnymi czynnikami. Amerykańska Akademia Dermatologii podaje, że najczęstszymi z nich są:
- dziedziczna utrata włosów,
- starzenie się,
- przyjmowane leki,
- przewlekły stres, poród, choroba,
- łysienie plackowate lub bliznowaciejące,
- brak równowagi hormonalnej,
- nieodpowiednia pielęgnacja,
- infekcje lub łuszczyca skóry głowy,
- chora tarczyca,
- niedobory żywieniowe – witaminy, minerały, białko.
Co na wypadanie włosów? Odpowiednia dieta
Jedną z najczęstszych przyczyn wypadania włosów jest dieta uboga w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak sposób odżywiania możesz zmodyfikować dosłownie w każdej chwili, co z pewnością pozytywnie wpłynie na stan Twoich włosów. Zacznij powoli wdrażać do jadłospisu produkty, które będą wspomagać skórę głowy, mieszki włosowe, włosy, a przy okazji również Twoje samopoczucie.
Witaminy potrzebne włosom
1. Witamina A
Witamina A potrzebna jest wszystkim komórkom organizmu, ale włosy potrzebują jej w sposób szczególny. Poprawia metabolizm cebulek włosowych i naskórka, a tym samym pozytywnie wpływa na stan skóry poprzez zagęszczenie i nawilżenie włosów. Uważaj jednak, żeby z nią nie przedobrzyć – zbyt duże ilości witaminy A mogą bowiem właśnie prowadzić do wypadania włosów.
Jakie produkty zawierają witaminę A?
- szpinak,
- dynia,
- marchew,
- kapusta,
- wątróbka,
- brokuły,
- bataty.
2. Witamina B
Witaminę B, czyli biotynę często stosuje się w kuracjach mających zwiększyć porost włosów i w suplementach diety. Badania Janosa Zempleniego nad niedoborem biotyny wskazują, że zbyt mała ilość tego składniku w organizmie, może skutkować wypadaniem włosów. Wiąże się to z tym, że witaminy z grupy B wspierają proces tworzenia czerwonych krwinek, dzięki czemu dotleniają skórę głowy i mieszki włosowe.
Jakie produkty zawierają w witaminę B?
- jajka,
- fasola,
- drób,
- mleko sojowe,
- ryby: makrela, łosoś, sardynka,
- płatki owsiane,
- szpinak,
- orzechy, pestki.
3. Witamina C
Witamina C to przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zapobiega starzeniu się włosów i dba o to, by czynniki środowiskowe, takie jak promieniowanie UV lub smog nie wpływały negatywnie na stan włosów. Pełni również bardzo ważną funkcję we wchłanianiu żelaza oraz produkcji kolagenu, który jest jednym z kluczowych elementów struktury włosa.
Jakie produkty zawierają witaminę C?
- porzeczki,
- pietruszka,
- brukselka,
- pomidory,
- truskawki,
- kiwi,
- kapusta,
- szpinak,
- papryka.
4. Witamina D
Niski poziom witaminy D, o której niedobór bardzo łatwo w okresie jesienno-zimowym, jest częstym powodem wypadania włosów. Witamina ta odgrywa bowiem istotną rolę w homeostazie wapnia oraz we wzroście komórek. Przy niektórych przyczynach wypadania włosów, takich jak łysienie plackowate, warto rozważyć miejscowe podawanie pochodnej witaminy D, czyli kalcypotriolu.
Jakie produkty są bogate w witaminę D?
- ryby: tuńczyk, śledź, łosoś, sardynki, makrela,
- jajka,
- masło,
- ser żółty,
- tran.
5. Witamina E
Kolejny przeciwutleniacz, który przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu i przyspiesza wzrost włosów. Ponadto poprawia krążenie w skórze głowy, odbudowuje komórki oraz zmniejsza stan zapalny mieszków włosowych. Reguluje wydzielanie sebum i pobudza włosy do wzrostu.
Jakie produkty zawierają witaminę E?
- oleje: z kiełków pszennych, z orzechów laskowych, słonecznikowy,
- ziarna słonecznika,
- migdały,
- szpinak,
- jagody,
- przecier pomidorowy,
- kiwi,
- szparagi,
- jarmuż.
Warto wspomnieć jeszcze o kilku pierwiastkach, które są równie istotne w walce o piękne włosy:
6. Żelazo
Żelazo transportuje i magazynuje tlen, który jest niezbędny do wzrostu włosów. Sprawia, że włosy oraz mieszki włosowe szybciej się regenerują. W przypadku niedoborów żelaza, włosy bardzo szybko przestają rosnąć i zaczynają wypadać. Nie uzupełniaj jednak niedoboru żelaza na własną rękę, bo możesz się nim zatruć. Najlepiej zbadaj jego poziom i skonsultuj wynik z lekarzem.
Jakie produkty zawierają żelazo?
- biała fasola,
- ziemniaki,
- buraki,
- szpinak,
- pietruszka,
- kapusta,
- brokuły,
- jabłka,
- morele.
7. Cynk
Cynk wspomaga tkankę włosa oraz sprawuje pieczę nad prawidłowym funkcjonowaniem gruczołów łojowych. Może przyspieszyć wzrost włosów u osób, które cierpią na jego niedobory. Ponadto reguluje produkcję sebum, spowalnia starzenie się włosów, pomaga w syntezie kolagenu, wzmacnia skórę głowy i poprawia stan włosów.
Jakie produkty zawierają cynk?
- grzyby: boczniaki, pieczarki, kurki,
- pestki dyni,
- sezam,
- ryż,
- tofu,
- kakao,
- fasola,
- ciecierzyca,
- soczewica,
- quinoa.
8. Selen
Selen działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, dzięki czemu chroni przed zapaleniami skóry głowy. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, dlatego może pomóc również w sytuacji, gdy przyczyną wypadania włosów jest chora tarczyca. Poprawia elastyczność, sprężystość włosów i zapobiega ich wypadaniu.
Jakie produkty zawierają selen?
- otręby pszenne, owsiane,
- słonecznik,
- jajka,
- twaróg,
- ciecierzyca,
- fasola,
- soczewica,
- ryż,
- sery: parmezan, camembert, cheddar.
Jeśli zmiany w diecie oraz zadbanie o odpowiednią podaż witamin nie przyniosą efektów i włosy nadal będą Ci wypadać, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Znalezienie przyczyny wypadania włosów to podstawowy krok do odzyskania pięknej i przede wszystkim zdrowej fryzury!