1. Czekolada jest bardzo pożywna
Jeśli kupujesz dobrej jakości ciemną czekoladę o wysokiej zawartości kakao, to w rzeczywistości jest ona bardzo pożywna. Zawiera w sobie przyzwoitą ilość rozpuszczalnego błonnika, a dodatkowo naładowana jest minerałami.
100-gramowa tabliczka gorzkiej czekolady z 70–85% kakao dostarcza:
11 gramów błonnika;
67% zalecanego dziennego spożycia (RDA) żelaza;
58% magnezu;
89% miedzi;
98% manganu;
potas, fosfor, cynk i selen.
Oczywiście 100 gramów to dość duża ilość, której nie zaleca się spożywać codziennie. Pamiętajmy również, że czekolada to także cukier i kalorie - a w podanej ilości jest ich ponad 600.
Gorzka czekolada zawiera w sobie również tłuszcze - głównie nasycone i jednonienasycone oraz niewielkie ilości tłuszczów wielonienasyconych, a także stymulanty, jak kofeina i teobromina. Nie należy jednak obawiać się, że zjedzenie kilku kostek czekolady nie pozwoli nam zasnąć w nocy, ponieważ ilość zawartej w niej kofeiny, chociażby w porównaniu z kawą, jest bardzo mała.
2. Czekolada to potężne źródło przeciwutleniaczy
Jakie są zalety z jedzenia gorzkiej czekolady? Ciemna czekolada zawiera związki organiczne, które są biologicznie aktywne i działają jako przeciwutleniacze. Należą do nich między innymi polifenole, flawanole i katechiny.
Co więcej, jedno z badań [2] wykazało, że kakao i ciemna czekolada mają większą zdolność przeciwutleniającą oraz zawartość polifenoli i flawanoli niż jakiekolwiek inne testowane owoce, w tym owoce Acai.
3. Czekolada chroni skórę
Choć dla wielu z nas może wydawać się to nieprawdopodobne, aktywne związki zawarte w czekoladzie są również bardzo korzystne dla skóry. Flawonoidy mogą chronić przed uszkodzeniami słonecznymi i promieniowaniem UV, poprawiać ukrwienie oraz zwiększać nawilżenie skóry [3]. Choć czekolada nie będzie w stanie zastąpić kremu z filtrem, z pewnością wesprze jego działanie.
4. Czekolada idealna na wysoki cholesterol
Zawarte w ciemnej czekoladzie flawanole znane są ze swoich właściwości stymulujących śródbłonek wyściełający tętnicę do wytwarzania tlenku azotu. Co to oznacza w praktyce? Na co pomaga czekolada? Czekolada zmniejsza odporność na przepływ krwi i obniża ciśnienie. Dodatkowo podnosi ona poziom “dobrego cholesterolu” HDL i obniża stężenie “złego” LDL.
5. Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca
Regularne spożywanie gorzkiej czekolady pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. Na dłuższą metę z pewnością powinno się to przełożyć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca [4].
Ciemna czekolada może również zmniejszać oporność na insulinę, która jest kolejnym powszechnym czynnikiem ryzyka wielu schorzeń, takich jak choroby serca i cukrzyca.
6. Czekolada pomaga się skoncentrować
Ciemna czekolada zalety? Jedzenie czekolady może również poprawić funkcjonowanie mózgu. Jak zostało wcześniej wspomniane, zawiera ona w sobie substancje stymulujące mózg do działania, jak m.in. teobromina, fenetylamina i kofeina. Czekolada znana jest ze swoich właściwości pobudzających, co przekłada się na wyostrzony umysł i skupienie. W takim wypadku idealnym dodatkiem do czekolady mogą być orzechy laskowe, które również dobrze wpływają na koncentrację.
7. Czekolada wspomaga trawienie
Gorzka czekolada posiada w swoim składzie aż 15% błonnika, który - jak wiadomo - ma pozytywny wpływ na trawienie. Oznacza to, że po zjedzeniu zaledwie kilku kostek czekolady możemy wyraźnie odczuć zmniejszone uczucie sytości. To dobra wiadomość dla wszystkich na diecie odchudzającej.
Pamiętaj, by wybierać produkty wysokiej jakości — w tym wypadku będzie to gorzka czekolada z 70% lub wyższą zawartością kakao. Ciemne czekolady zawierają trochę cukru, ale jego ilość jest zwykle niewielka, a im ciemniejsza czekolada, tym mniej cukru w składzie. Z pewnością jest to przysmak, który poprawia humor, a jednocześnie zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Smacznego!
Źródła:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Messerli+FH.+Chocolate+consumption%2C+cognitive+function%2C+and+Nobel+laureates.+N+Engl+J+Med+(2012)+367%3A1562%E2%80%934, dostęp: 01.07.2021
2. https://bmcchem.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-153X-5-5, dostęp: 01.07.2021
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702322/, dostęp: 01.07.2021
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16505260/, dostęp: 01.07.2021