Czy miód jest zdrowy? Poznaj właściwości miodu!
Dieta

Czy miód jest zdrowy? Poznaj właściwości miodu!

Miód od wieków stosowany jest jako środek leczniczy. Ile prawdy jest w tej tradycyjnej metodzie wspomagania leczenia? Samarghandian, Farkhondeh i Samini z Uniwersytetu Medycznego w Neyshabur przyjrzeli się dokładnie leczniczym właściwościom miodu. Poznaj właściwości miodu i dowiedz się, jak w pełni z nich korzystać!

Miód – wartości odżywcze

W miodzie dominują węglowodany – stanowią one nawet 95-97% produktu. Wśród nich przeważają cukry – fruktoza i glukoza, które powstają w trakcie procesu dojrzewania miodu. Naukowcy przypuszczają, że to one odpowiedzialne są w dużej mierze za lecznicze właściwości produktu. Poza nimi miód zawiera też substancje białkowe, aminokwasy, kwasy organiczne oraz śladowe ilości witamin (najczęściej witamina C) i związków mineralnych (np. fosfor, sód, wapń, potas, siarka, magnez i chlor).

Surowy miód to również źródło flawonoidów i polifenoli. To przeciwutleniacze, które działają łagodząco na stany zapalne. Rodzaj oraz stężenie polifenoli w miodzie zależy od rodzaju miodu i warunków klimatycznych, w których on powstawał.

Sentence-neutral card icon
Czy miód jest lekkostrawny? Tak, miód jest uważany za stosunkowo lekkostrawny produkt spożywczy. Miód składa się głównie z cukrów prostych, takich jak glukoza i fruktoza, które organizm łatwo może przyswoić.

Właściwości lecznicze miodu

Miód ma działanie:

  1. Antyoksydacyjne. W organizmach ludzkich i innych organizmach żywych zachodzą procesy utleniania, które są naturalnymi częściami metabolizmu. W trakcie utleniania powstają cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki lub DNA. Długotrwałe uszkodzenia komórek przez wolne rodniki mogą przyspieszać procesy starzenia, przyczyniać się do chorób przewlekłych i innych schorzeń. Antyoksydanty zawarte w miodzie (czyli wspomniane flawonoidy i polifenole) wiążą się z wolnymi rodnikami i neutralizują ich reaktywność i mogą zapobiegać różnym chorobom.
  2. Antybakteryjne. Dzięki m.in. enzymatycznej reakcji utleniania glukozy czy lepkiej konsystencji, która ogranicza rozpuszczanie tlenu, miód nie przyczynia się do rozwoju drożdży i bakterii w organizmie. Niektóre badania naukowe sugerują, że miód może nawet w minimalnym stopniu hamować rozwój bakterii.
  3. Przeciwzapalne i proodpornościowe. Dzięki zawartości polifenoli i flawonoidów miód przyspiesza gojenie ran i zmniejsza reakcję zapalną. Ponadto zwiększa liczbę limfocytów T i B, przeciwciał, eozynofili, neutrofili i monocytów, tym samym działając pozytywnie na odporność oraz wspierając walkę z infekcjami.
  4. Apoptotyczne. Apoptoza to naturalny proces obumierania komórek w organizmach, który ma na celu usunięcie z niego zużytych, uszkodzonych lub niepotrzebnych komórek i zastąpienia ich nowymi, zdrowymi. Samarghandian i in. zauważają, że miód wykazuje właściwości przyspieszające ten proces, co ma znaczenie szczególnie przy nowotworzeniu w organizmie.

Na co pomaga miód? Jak w pełni wykorzystywać jego leczniczy potencjał?

Podsumowując powyższe informacje, miód pomoże Ci w:

  • gojeniu ran – miód pobudza leukocyty do uwalniania cytokin, co rozpoczyna proces naprawy tkanek;
  • zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowychkatar, kaszel, ból gardła, kichanie, astma, a nawet zapalenie oskrzeli – miód pomoże Ci w złagodzeniu objawów i całkowitym wyzdrowieniu, m.in. dzięki nawilżeniu traktu oddechowego;
  • objawach żołądkowo-jelitowych – dzięki właściwościom antybakteryjnym miód pomoże zarówno w niestrawności, jak i w zatruciu Helicobacter pyroli;
  • utrzymywaniu świetnej kondycji mózgu – polifenole w miodzie przeciwdziałają zapaleniu układu nerwowego w hipokampie, strukturze mózgu odpowiedzialnej za pamięć;
  • profilaktyce chorób sercowych – obecność flawonoidów, polifenoli i witaminy C może redukować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki poprawie rozszerzenia naczyń krwionośnych, działaniu przeciwzakrzepowym oraz antyoksydacyjnym, zaś przeciwutleniacze w miodzie mogą obniżać poziom cholesterolu, homocysteiny i białka C-reaktywnego (które jest wskaźnikiem stanu zapalnego w organizmie);
  • profilaktyce nowotworowej – miód może pomóc „rozbijać” powstające w organizmie niebezpieczne nowe tkanki, które mogą rozwinąć się w raka, dzięki przyspieszeniu procesu apoptozy.

Aby w pełni wykorzystać jego zdrowotne działanie, pamiętaj o tych rzeczach:

  1. Dodawaj go do przestygniętych napoi i posiłków – nie podgrzewaj go do temperatury przekraczającej 35°C (traci wtedy swoje lecznicze właściwości).
  2. Aby skorzystać ze zdrowotnego działania flawonoidów, wybieraj miody niepasteryzowane – proces pasteryzacji może „zabijać” wiele zdrowotnych właściwości miodu. Wybieraj świeże, „surowe” miody od sprawdzonych dostawców – to najzdrowsze miody na rynku!
  3. Nie podawaj miodu dzieciom przed 1. r.ż. Nie jest on odpowiedni dla niemowląt ze względu na obecność zarodników mogących spowodować u maluchów botulizm – chorobę atakującą układ nerwowy.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Jaki miód wybrać? Według badań to miód manuka jest tym najzdrowszym. Najbardziej spowalnia rozwój wirusa grypy, ma sprawdzone działanie apoptotyczne oraz najwyższy poziom nienadtlenkowej aktywności antybiotycznej. Według badań może też skutecznie zapobiegać zakażeniu Escherichia coli i Staphylococcus aureus.

Czy miód może zaszkodzić?

Wymieniliśmy zdrowotne zalety miodu – czy są jakieś wady? Warto pamiętać, że miód to skoncentrowane źródło węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Z tego względu osoby zmagające się z cukrzycą powinny przyjmować go w małych dawkach, a najlepiej – pod kontrolą dietetyka lub diabetologa.

Miód nie jest też wskazany dla niemowląt, ponieważ wiąże się z ryzykiem zatrucia i rozwoju botulizmu dziecięcego. Podawaj miód dzieciom powyżej 1. roku życia.

Na koniec warto wspomnieć, że miód może uczulać – osoby uczulone na jad pszczeli lub pyłki traw i zbóż mogą zauważać reakcje alergiczne. Jeśli nie wiesz, co Cię uczula – zbadaj krew na alergię. Teraz możesz to zrobić we własnym domu!

PAKIET ALEX: Molekularna diagnostyka alergii IgE-zależnej
PAKIET ALEX: Molekularna diagnostyka alergii IgE-zależnej

PAKIET ALEX: Molekularna diagnostyka alergii IgE-zależnej

Kichanie, kaszel, niestrawność lub wysypka skórna – objawy alergii nie dają Ci spokoju? Pakiet Badań na Alergie ALEX to zestaw aż 165 typów testów alergicznych z krwi! Tak szeroki zakres pozwala wskazać właściwą cząstkę uczulającą oraz dostarcza informacji o możliwych reakcjach krzyżowych. Postaw na komfort: zbadaj się w swoim domu!

Natalia Kryger
Autor
Natalia Kryger

Propagatorka zdrowego stylu życia oraz uprawiania sportu. Wolne chwile spędza na sali treningowej, ćwicząc akrobatykę powietrzną. Interesuje się psychologią oraz fizjologią człowieka. Autorka tekstów o tematyce medycznej, wellbeingowej oraz lifestyle’owej.

Pokaż więcej

Bio photo
Konsultacja merytoryczna
mgr Patryk Rosa

Swoje doświadczenie w pracy diagnosty zbierał w pracowni serologii transfuzjologicznej oraz pracowni cytogenetycznej. Tytuł magistra uzyskał na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Stara się poszerzać swoją wiedzę poprzez udział w szkoleniach oraz kursach. Diagnostyka laboratoryjna jest dziedziną medycyny, która dynamicznie się rozwija oraz jest istotnym elementem postępowania diagnostycznego, dlatego uważa, że systematyczne wykonywanie badań laboratoryjnych może wspomóc pacjentów we wczesnym wykrywaniu chorób oraz wspierać w utrzymaniu zdrowego stylu życia.

Pokaż więcej

our-process-widget-default-icon
Badania krwi w Twoim domu
  • Zamów badania online

    Podaj datę, która Ci pasuje. O wyznaczonej porze przyjedzie do Ciebie specjalista, który pobierze krew.

  • Wykonaj badanie w ulubionym fotelu

    Zamiast stać w kolejce, oczekuj specjalisty medycznego w ulubionym fotelu! Zapewniamy komfort i bezpieczeństwo pobrania.

  • Pobierz wyniki online

    Wyniki odbierasz online, w tramwaju, pracy lub domu. Jeżeli będziesz mieć problem z interpretacją wyników - pomożemy.