
Właściwości zdrowotne kiszonek
Najzdrowsze kiszonki to te przygotowane w domu przy użyciu naturalnych produktów. Większość marynat kupowanych w sklepach jest przetwarzana w wysokiej temperaturze i pod ciśnieniem, co zabija w nich nawet te dobre bakterie. Dlatego najlepiej sprawdza się kiszenie fermentacyjne, które konserwuje żywność przy użyciu solanki i środków naturalnie występujących w pożywieniu, takich jak drożdże, pleśń czy pałeczki kwasu mlekowego.
Jakich właściwości zdrowotnych można spodziewać się po kiszonkach?
1. Złagodzenie skurczy mięśni
Badania nad odruchowym hamowaniem skurczów mięśni przeprowadzone przez Kevina Millera i jego współpracowników wykazały, że sok z kiszonek jest w stanie zahamować skurcze mięśni. Jednak naukowcy nie są w stanie dokładnie wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje. Podejrzewają, że szybkie zahamowanie skurczy, jest odbiciem odruchu neurologicznego, który pochodzi z obszaru ustno-gardłowego i działa hamująco na neurony mięśnia, w którym skurcz jest odczuwalny. Wystarczy wypić 45 ml soku na każde 0,5 kg masy ciała, aby po skurczu mięśnie wróciły do stanu spoczynku o 45% szybciej niż normalnie! Polecamy szczególnie po intensywnym treningu!
2. Gładsza skóra i lepsza odporność
Kiszonki są bogate w przeciwutleniacze, które doskonale zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu chronią przed pogorszeniem wzroku, zapaleniem stawów, przyspieszeniem procesu starzenia, uszkodzeniem komórek nerwowych w mózgu, zmniejszają też ryzyko chorób serca i nowotworów. Na przykład przeciwutleniacze PAC zawarte w winogronach, żurawinie czy warzywach okry, wykazują właściwości zdrowotne podczas infekcji dróg moczowych i mają cechy przeciwzapalne. Z kolei czerwona kapusta bogata w przeciwutleniacze, dostarcza jednocześnie witamin A, C, K i wpływa pozytywnie na stres oksydacyjny, pomaga wzmocnić jędrność skóry i wspomóc układ odpornościowy. Natomiast buraki, które równie dobrze sprawdzają się w kiszonej wersji, zawierają betalainy zmniejszające ryzyko chorób przewodu pokarmowego i niwelujące stany zapalne.
3. Obniżenie poziomu cukru
Włączenie kiszonek do diety może sprzyjać także osobom z wysokim poziomem cukru we krwi. Badanie Erika Ostmana nad wpływem suplementacji octu na obniżenie poziomu glukozy i insuliny wykazuje, że spożycie octu w trakcie posiłku składającego się z pieczywa pszennego, zmniejsza odpowiedź glukozy i insuliny we krwi oraz zwiększa uczucie sytości. Z kolei badanie Carola Johnstona nad stężeniem glukozy we krwi osób zdrowych z ryzykiem cukrzycy typu 2 wykazało, że codzienne spożywanie octu natychmiastowo i długotrwale zmniejsza poziom glukozy na czczo. To na pewno pocieszająca informacja dla osób borykających się z podwyższonym poziomem cukru – warto regularnie spożywać warzywa kiszone w marynacie z octu!
4. Probiotyki wspomagające jelita i odporność
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które można znaleźć między innymi w sfermentowanych produktach spożywczych. Są one określane mianem dobrych bakterii. Pomagają trawić żywność, niszczyć komórki chorobowe i przyswajać witaminy. Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne twierdzi, że około 80% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach, a sfermentowana żywność stymuluje bakterie wspomagające odporność. Ponadto fermentacja rozkłada złożone węglowodany, białka i tłuszcze sprawiając, że pożywienie jest łatwiejsze do strawienia dla żołądka. Probiotyki hamują rozwój szkodliwych bakterii w jelitach, zmniejszają objawy i pomagają w leczeniu zapalenia jelita grubego, choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia okrężnicy. Wzmacniają także komórki wytwarzające limfocyty, które odpowiedzialne są za ochronę organizmu.
Pamiętaj o soli w kiszonkach
Czy kiszonki są zdrowe? Zdecydowanie tak! Jedyne, na co warto uważać to sól w nich zawarta. Duży słoik kiszonych warzyw może zwierać nawet 2/3 dziennego zapotrzebowania na sól. Natomiast zbyt duża ilość soli w diecie, może wypłukiwać wapń z kości i podnosić ciśnienie krwi, zwiększając ryzyko zawału, udaru, cukrzycy czy chorób nerek.
Jeśli chcesz skorzystać ze zdrowotnych właściwości kiszonek, ale pragniesz spróbować czegoś innego niż pikle lub kiszona kapusta, świat marynat jest znacznie szerszy, niż mogłoby się wydawać! Spróbuj kiszonej rzodkiewki, marchewki, cebuli czy papryki. Równie dobrze można kisić cebulę, buraki, kalafior, fasolkę szparagową albo imbir. Własne kiszonki to żywność idealna na jesień i zimę!