
Bakterie powodujące zatrucia pokarmowe
Wysoka temperatura i ograniczona dbałość o warunki higieniczne w wielu turystycznych miejscach sprawiają, że podczas wakacji łatwo o spożycie żywności zakażonej:
- salmonellą - występującą głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, mleku, jajach;
- bakterią E. Coli - przenoszoną przez owady na wszystkie rodzaje żywności;
- gronkowcem - namnażającym się w słodkich produktach;
- jadem kiełbasianym - występującym w nieprawidłowo przechowywanych konserwach;
- bakterią Yersini – która znajduje się głównie w surowej wieprzowinie i może przenosić się na pokarmy mające kontakt z zakażonym mięsem;
- bakterią Listeria monocytogenes – obecnej w surowych jarzynach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, surowych i wędzonych rybach, mięsie.
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem?
Materiały dotyczące profilaktyki zatruć pokarmowych można znaleźć na stronach Wojewódzkich i Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych. [1] Wybraliśmy najważniejsze zasady, o których trzeba pamiętać latem!
Dbaj o higienę
Nie zapominaj o myciu rąk:
- przed jedzeniem,
- przed przygotowaniem posiłku,
- po wyjściu z toalety.
Zadbaj o higienę podczas pracy w kuchni: używaj czystych naczyń i nie kładź produktów, które będziesz spożywał bez obróbki (np. warzyw) na desce z pokrojonym mięsem czy innymi surowymi artykułami.
Pamiętaj też o tym, aby dokładnie i najlepiej w gorącej wodzie myć produkty, które zamierzasz spożyć. Dotyczy to m.in. popularnych w sezonie letnim owoców leśnych - na ich powierzchni może czaić się tasiemiec bąblowcowy, powodujący bąblownicę. To groźna choroba pasożytnicza, w której dochodzi do rozsiewania larw po całym organizmie i zagnieżdżania się tasiemca w różnych narządach, m.in. wątrobie czy płucach.
Wybieraj wodę ze sprawdzonego źródła
Wysokie temperatury sprzyjają szybkiemu namnażaniu bakterii w wodzie. Gdy jesteś w restauracji, poproś o wodę w zamkniętej butelce, a kiedy kupujesz coś do picia np. na ulicznym stoisku - zwróć uwagę na to, w jakich warunkach był przechowywany napój. Bądź ostrożny szczególnie w egzotycznych krajach, gdzie zasady higieny i prawidłowego przechowywania żywności mogą być respektowane wybiórczo.
Uważaj na te pokarmy
Tzw. żywność nietrwała mikrobiologicznie, jeśli nie jest przechowywana w warunkach chłodniczych, może stać się przyczyną poważnego zatrucia pokarmowego. Dlatego uważaj w szczególności na:
- produkty mrożone (mięso, ryby, lody) - ważne, żeby były one dobrze schłodzone; niedopuszczalne jest ich kilkukrotne rozmrażanie i zamrażanie;
- dania typu tatar - spożycie surowych składników zwiększa ryzyko problemów żołądkowych;
- potrawy niedogotowane lub niedopieczone - sprzyjają szybkiemu namnażaniu się bakterii E. Coli;
- podroby - nawet po obróbce termicznej szybko się psują;
- dania o intensywnym smaku i aromacie - często przyprawy są wykorzystywane do tego, by ukryć smak i zapach świadczący o psuciu się jedzenia.
- żywność, która dziwnie pachnie (przykładowo ta skażona jadem kiełbasianym może kojarzyć się ze zjełczałym tłuszczem.
Chroń jedzenie przed owadami
W lecie w Twojej kuchni mogą pojawić się nieproszeni goście. Owady to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim - higieniczny. Mogą przenosić one bakterie i drobnoustroje na różne powierzchnie - przykładowo muchy często odpowiadają za skażenie żywności bakteriami E. coli.
Odpowiednio przechowuj surowe produkty
Produkty, które łatwo się psują, wkładaj do lodówki lub zamrażalnika od razu po powrocie z zakupów. Przechowuj je tak, by były zabezpieczone przed kontaktem z artykułami spożywanymi w postaci surowej (osobna szuflada, zamknięty pojemnik, woreczek). Zasady te w szczególności dotyczą jaj i mięsa. Dodatkowo te pierwsze warto wyparzać, zanim ich użyjemy, np. wbijając do ciasta.
Spersonalizuj swój
pakiet badań
Spersonalizuj swój
pakiet badań
Nie wiesz jaki pakiet badań wybrać dla siebie
lub członków Twojej rodziny?
Wypełnij nasz kwestionariusz a my dopasujemy pakiet indywidualnie pod potrzeby na bazie Twoich odpowiedzi.
Zatrucia pokarmowe - pierwsza pomoc
Ministerstwo Zdrowia [2] zaleca następujące kroki w przypadku zatrucia pokarmowego:
- Nie powstrzymuj wymiotów - to ważne, aby organizm pozbył się zakażonej żywności.
- Ta sama zasada dotyczy biegunki, jeśli jednak przedłuża się ona, weź środki powstrzymujące wypróżnianie.
- Pij sporo wody, aby nie dopuścić do odwodnienia. Przyjmuj płyny małymi łykami, ale często - w ten sposób ułatwisz wchłanianie wody do organizmu.
- Jeśli dokuczają Ci gazy, masuj brzuch okrężnymi ruchami w prawo oraz wypij napar z kopru włoskiego.
- Na czas dolegliwości stosuj lekkostrawną dietę i staraj się uzupełniać elektrolity , które organizm traci przy zatruciu. Sód uzupełnisz, spożywając sól, natomiast dobrym źródłem potasu są ziemniaki. Dobrze jest również wzmocnić organizm dawką glukozy, zawartą m.in. w miodzie.
Pamiętaj, że utrzymujące się dolegliwości wymagają wizyty u lekarza. Jeśli wymioty, biegunka i bóle brzucha mimo doraźnych sposobów utrzymują się przez kilka dni, skorzystaj z porady specjalisty.
Źródła:
1. M.in.: https://www.gov.pl/attachment/d9ae8435-5b27-4744-be17-ac5d7a4b882b https://pssekrakow.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1188:jak-uniknac-zatrucia-podczas-upalow&catid=57&Itemid=268
2. https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/nie-zatruj-sobie-lata