![](https://upacjenta.pl/wp-content/uploads/2021/07/zatrucia-pokarmowe-podczas-upalow-768x512.jpg)
Bakterie powodujące zatrucia pokarmowe
Wysoka temperatura i ograniczona dbałość o warunki higieniczne w wielu turystycznych miejscach sprawiają, że podczas wakacji łatwo o spożycie żywności zakażonej:
- salmonellą - występującą głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, mleku, jajach;
- bakterią E. Coli - przenoszoną przez owady na wszystkie rodzaje żywności;
- gronkowcem - namnażającym się w słodkich produktach;
- jadem kiełbasianym - występującym w nieprawidłowo przechowywanych konserwach;
- bakterią Yersini – która znajduje się głównie w surowej wieprzowinie i może przenosić się na pokarmy mające kontakt z zakażonym mięsem;
- bakterią Listeria monocytogenes – obecnej w surowych jarzynach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, surowych i wędzonych rybach, mięsie.
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem?
Materiały dotyczące profilaktyki zatruć pokarmowych można znaleźć na stronach Wojewódzkich i Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych. [1] Wybraliśmy najważniejsze zasady, o których trzeba pamiętać latem!
Dbaj o higienę
Nie zapominaj o myciu rąk:
- przed jedzeniem,
- przed przygotowaniem posiłku,
- po wyjściu z toalety.
Zadbaj o higienę podczas pracy w kuchni: używaj czystych naczyń i nie kładź produktów, które będziesz spożywał bez obróbki (np. warzyw) na desce z pokrojonym mięsem czy innymi surowymi artykułami.
Pamiętaj też o tym, aby dokładnie i najlepiej w gorącej wodzie myć produkty, które zamierzasz spożyć. Dotyczy to m.in. popularnych w sezonie letnim owoców leśnych - na ich powierzchni może czaić się tasiemiec bąblowcowy, powodujący bąblownicę. To groźna choroba pasożytnicza, w której dochodzi do rozsiewania larw po całym organizmie i zagnieżdżania się tasiemca w różnych narządach, m.in. wątrobie czy płucach.
Wybieraj wodę ze sprawdzonego źródła
Wysokie temperatury sprzyjają szybkiemu namnażaniu bakterii w wodzie. Gdy jesteś w restauracji, poproś o wodę w zamkniętej butelce, a kiedy kupujesz coś do picia np. na ulicznym stoisku - zwróć uwagę na to, w jakich warunkach był przechowywany napój. Bądź ostrożny szczególnie w egzotycznych krajach, gdzie zasady higieny i prawidłowego przechowywania żywności mogą być respektowane wybiórczo.
Uważaj na te pokarmy
Tzw. żywność nietrwała mikrobiologicznie, jeśli nie jest przechowywana w warunkach chłodniczych, może stać się przyczyną poważnego zatrucia pokarmowego. Dlatego uważaj w szczególności na:
- produkty mrożone (mięso, ryby, lody) - ważne, żeby były one dobrze schłodzone; niedopuszczalne jest ich kilkukrotne rozmrażanie i zamrażanie;
- dania typu tatar - spożycie surowych składników zwiększa ryzyko problemów żołądkowych;
- potrawy niedogotowane lub niedopieczone - sprzyjają szybkiemu namnażaniu się bakterii E. Coli;
- podroby - nawet po obróbce termicznej szybko się psują;
- dania o intensywnym smaku i aromacie - często przyprawy są wykorzystywane do tego, by ukryć smak i zapach świadczący o psuciu się jedzenia.
- żywność, która dziwnie pachnie (przykładowo ta skażona jadem kiełbasianym może kojarzyć się ze zjełczałym tłuszczem.
Chroń jedzenie przed owadami
W lecie w Twojej kuchni mogą pojawić się nieproszeni goście. Owady to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim - higieniczny. Mogą przenosić one bakterie i drobnoustroje na różne powierzchnie - przykładowo muchy często odpowiadają za skażenie żywności bakteriami E. coli.
Odpowiednio przechowuj surowe produkty
Produkty, które łatwo się psują, wkładaj do lodówki lub zamrażalnika od razu po powrocie z zakupów. Przechowuj je tak, by były zabezpieczone przed kontaktem z artykułami spożywanymi w postaci surowej (osobna szuflada, zamknięty pojemnik, woreczek). Zasady te w szczególności dotyczą jaj i mięsa. Dodatkowo te pierwsze warto wyparzać, zanim ich użyjemy, np. wbijając do ciasta.
Zatrucia pokarmowe - pierwsza pomoc
Ministerstwo Zdrowia [2] zaleca następujące kroki w przypadku zatrucia pokarmowego:
- Nie powstrzymuj wymiotów - to ważne, aby organizm pozbył się zakażonej żywności.
- Ta sama zasada dotyczy biegunki, jeśli jednak przedłuża się ona, weź środki powstrzymujące wypróżnianie.
- Pij sporo wody, aby nie dopuścić do odwodnienia. Przyjmuj płyny małymi łykami, ale często - w ten sposób ułatwisz wchłanianie wody do organizmu.
- Jeśli dokuczają Ci gazy, masuj brzuch okrężnymi ruchami w prawo oraz wypij napar z kopru włoskiego.
- Na czas dolegliwości stosuj lekkostrawną dietę i staraj się uzupełniać elektrolity , które organizm traci przy zatruciu. Sód uzupełnisz, spożywając sól, natomiast dobrym źródłem potasu są ziemniaki. Dobrze jest również wzmocnić organizm dawką glukozy, zawartą m.in. w miodzie.
Pamiętaj, że utrzymujące się dolegliwości wymagają wizyty u lekarza. Jeśli wymioty, biegunka i bóle brzucha mimo doraźnych sposobów utrzymują się przez kilka dni, skorzystaj z porady specjalisty.
Źródła:
1. M.in.: https://www.gov.pl/attachment/d9ae8435-5b27-4744-be17-ac5d7a4b882b https://pssekrakow.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1188:jak-uniknac-zatrucia-podczas-upalow&catid=57&Itemid=268
2. https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/nie-zatruj-sobie-lata