
Które nawyki pracowników warto zmienić?
Firma Human Power [1] przeprowadziła badanie mające na celu zweryfikować, jakie nawyki mają współcześni pracownicy firm. Wzięło w nim udział 2322 osób zatrudnionych w jednych z większych przedsiębiorstw w Polsce. W badaniu odkryto, że:
- 27,9% pracowników nie ma w pracy czasu na zjedzenie posiłku;
- 56,3% ma przerwy między posiłkami trwające dłużej niż 3 godziny;
- 63,6% je mniej niż 0,5 kg warzyw i owoców dziennie;
- 50% pracowników śpi krócej niż 7 godzin na dobę, a 21,6% z nich mniej niż 6;
- 63,6% nie ćwiczy regularnie minimum 3 razy w tygodniu.
Dlaczego te odkrycia są tak ważne? Otóż sen, zdrowe odżywianie oraz aktywność fizyczna są kluczowe dla utrzymania wysokiej wydajności i efektywności każdego człowieka!
1. Sen i odpoczynek
Odpowiednia ilość snu pełni niezwykle istotną funkcję w życiu codziennym każdego z nas. Jak podaje organizacja Sleep Foundation [1], podczas snu w organizmie zachodzą procesy biologiczne kluczowe dla układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego oraz dla zdolności koncentracji, jasnego myślenia, czy uczenia się. Optymalny sen u dorosłych powinien trwać około 7-8 godzin każdej nocy. Bez tej ilości snu neurony w mózgu działają wolniej, zaburzają myślenie i wywołują poczucie wyczerpania emocjonalnego. Natomiast przewlekły niedobór snu może doprowadzić do jeszcze poważniejszego pogorszenia funkcji poznawczych, a nawet do demencji.
Osoby, które nie sypiają odpowiednio dużo, mają trudności w utrzymaniu skupienia i są bardziej skłonne do popełniania błędów. Czas reakcji znacząco u nich spowalnia, co jest szczególnie uciążliwe w zawodach wymagających szybkiego reagowania - np. w przypadku kierowców czy chociażby w działach obsługi klienta. Niewyspanie skutkuje także większą podatnością na stres, drażliwością, może również być jedną z przyczyn powstania depresji i zaburzeń lękowych.
Sleep Foundation przywołuje też koszty ekonomiczne, które niesie za sobą brak snu. Mniejsza motywacja i wydajność pracowników kosztuje firmy około 136 miliardów rocznie w samych Stanach Zjednoczonych.
2. Zdrowe odżywianie
Corporate Wellness Magazine [3] wskazuje, że niezdrowe odżywianie wiąże się z 77% wszystkich strat firmowych i wymaga poświęcenia przez pracodawców od dwóch do trzech razy większych zasobów finansowych rocznie na opiekę zdrowotną pracowników.
Jak konkretnie dieta działa na produktywność? Forbes [4] zwraca uwagę, że dieta obfita w produkty węglowodanowe niszczy dzienne zapasy energii - organizm bowiem wytwarza wówczas mnóstwo insuliny, która uaktywnia hormony snu takie jakserotonina i tryptofan. Natomiast badania opublikowane w Personality and Psychology Review udowadniają, że glukoza jest niezbędna do niemal wszystkich czynności mózgu. Niski poziom glukozy skutkuje słabą siłą woli, a także obniża zdolność do koncentracji i skupienia się na wykonywanym zadaniu. Niewłaściwy sposób żywienia sprawia również, że częściej w ciągu dnia czujemy zmęczenie i nie możemy w pełni wykorzystać swojego potencjału.
3. Aktywność fizyczna
EHS Today [5] przywołuje badania opublikowane w przez Journal of Occupational and Environmental Medicine, które wskazują, w jaki sposób aktywność fizyczna wpływa na efektywność pracowników. Otóż osoby, które regularnie uprawiają sport o umiarkowanym nasileniu, cieszą się lepszą wydajnością, a wykonywane przez nich zadania są o wyższej jakości w porównaniu do kolegów nieuprawiających sportu. Co ciekawe, pracownicy bardziej sprawni fizycznie wykazują także większą łatwość w relacjach międzyludzkich oraz rzadziej wykorzystują zwolnienia chorobowe. Wykonują również więcej pracy przy mniejszym wysiłku.
Z kolei opisana w Forbesie [6] ankieta przeprowadzona przez Toma Ratha z firmy Gallup pokazuje, że na 10 000 osób zaledwie 11% odpowiada, że poprzedniego dnia miało dużo energii. A aktywność fizyczna jest doskonałym sposobem na walkę ze zmęczeniem - poprawia krążenie i zapewnia pokaźny przypływ energii. Magazyn odnosi się również do badania z Leeds Metropolitan University, które wykazało, że pracownicy odwiedzający siłownię w godzinach pracy, potrafili lepiej zarządzać swoim czasem, odczuwali większą satysfakcję, a także przejawiali większą produktywność.
Rozwój i wyniki finansowe większości firm zależą od możliwości pracowników. Porozmawiaj więc ze swoimi ludźmi i pomóż im wprowadzić zmiany wpływające korzystnie na nich jako na jednostki, jak i na całe przedsiębiorstwo!
Źródła:
- https://humanpower.pl/raport2018/pobierz-raport-2018-mental-master/
- https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/good-sleep-and-job-performance
- https://www.corporatewellnessmagazine.com/article/the-biting-impact-of-employee-food-choices-on-your-bottom-line-2
- https://www.forbes.com/sites/ashleystahl/2017/09/08/the-links-between-diet-and-productivity/?sh=3a75e139667a
- https://www.ehstoday.com/archive/article/21911686/new-study-links-physical-fitness-to-work-performance