
Czym właściwie jest alergia pokarmowa?
Jak tłumaczy Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, [2] alergia pokarmowa pojawia się, gdy układ odpornościowy człowieka błędnie interpretuje pewne substancje w pokarmie jako niebezpieczne i reaguje ochronną odpowiedzią immunologiczną. Najpoważniejsze reakcje alergiczne wywołują zwykle: mleko, pszenica, jaja, ryby, skorupiaki, orzechy i soja.
Najczęstszymi objawami alergii pokarmowej są:
- pokrzywka,
- skurcze żołądka,
- kaszel,
- świszczący oddech,
- zawroty głowy,
- kłopoty z połykaniem,
- blady kolor skóry,
- obrzęk języka,
- duszność,
- wstrząs anafilaktyczny.
Objawy alergii pokarmowej mogą dotyczyć zarówno przewodu pokarmowego, skóry, układu krążenia, jak i układu oddechowego. Warto pamiętać, że czasami pokarm, który dotychczas wywoływał łagodne objawy alergii, niespodziewanie może spowodować groźniejsze dla zdrowia konsekwencje.
Jak sobie radzić z alergią pokarmową w pracy?
Unikanie alergenów
American College of Allergy, Asthma & Immunology podaje, że podstawowym i najważniejszym sposobem radzenia sobie z alergią pokarmową jest unikanie spożywania żywności, która powoduje problemy. [3] Dlatego bardzo ważne jest czytanie składów umieszczonych na etykietach produktów. Powinna znajdować się tam informacja o obecności alergenu, nawet jeśli dodano go niewiele.
Należy też zwracać uwagę na informacje o tym, że produkt może zawierać śladowe ilości danego alergenu. Oznacza to, że żywność została wyprodukowana na tym samym sprzęcie lub w tym samym zakładzie, co żywność zawierająca alergeny. Warto mieć to na uwadze w przypadku, gdy Twoja firma zapewnia pracownikom catering obiadowy. Sprzęt kuchenny i blat roboczy powinny być dokładnie wyczyszczone, zanim przy ich użyciu zostanie przygotowana żywność dla osób uczulonych.
By zapobiec reakcjom alergicznym w miejscu pracy, kuchnia czy firma cateringowa obsługująca Twoją organizację powinna dysponować spisem alergenów w poszczególnych potrawach, a także uważać na reaktywność krzyżową. Jest to zjawisko, gdy białka z jednego pokarmu są podobne do białek pokarmu wywołującego uczulenie. Na przykład w przypadku alergii na mleko krowie, reaktywność mleka koziego może wynosić nawet 90% - wówczas konieczne jest unikanie również tego produktu.
Panel alergenów pokarmowych
W celu wyeliminowania problemu alergii pokarmowej w pracy, warto także dowiedzieć się, kto z Twoich podwładnych się z nią mierzy. Dzięki temu pozostali pracownicy będą świadomi potencjalnego zagrożenia, z pewnością staną się ostrożniejsi w częstowaniu jedzeniem uczulonych kolegów i zyskają większą pewność, gdy nastąpi konieczność udzielenia pierwszej pomocy.
Wraz z uPacjenta możesz zaproponować swojemu zespołowi panel alergenów pokarmowych i kompletny pakiet badań pod kątem alergii lub inne badania. Panele pokarmowe zweryfikują występowanie uczulenia na rozmaite alergeny, takie jak gluten, orzechy i poszczególne produkty z grupy owoców czy warzyw. Natomiast pozostałe pakiety alergiczne są przydatne w diagnostyce alergii oddechowych, antybiotykowych czy atopowych.
Najważniejszą zaletą tych badań jest to, że są wykonywane z krwi. Dzięki temu nie wiążą się z ryzykiem reakcji anafilaktycznej, które jest spore podczas kontaktu z alergenem przy testach skórnych. W ten sposób można też namierzyć wspomniane wcześniej alergie krzyżowe. Panel alergiczny pozwoli poczuć się bezpieczniej całej Twojej firmie - zarówno pracownikom borykającym się z uczuleniami, ich kolegom, jak i osobom odpowiedzialnym za serwowanie posiłków.
Spersonalizuj swój
pakiet badań
Spersonalizuj swój
pakiet badań
Nie wiesz jaki pakiet badań wybrać dla siebie
lub członków Twojej rodziny?
Wypełnij nasz kwestionariusz a my dopasujemy pakiet indywidualnie pod potrzeby na bazie Twoich odpowiedzi.
Plan działania w przypadku sytuacji awaryjnej
Medical News Today [4] zwraca uwagę, że konieczne jest przygotowanie planu działania na wypadek ciężkiej reakcji alergicznej. Jeśli wśród Twoich pracowników są osoby z alergiami pokarmowymi, pracujący z nimi zespół powinien wiedzieć, co zrobić w przypadku wystąpienia anafilaksji.
Warto zorganizować szkolenie dla pracowników, by nauczyć się postępowania w nagłej sytuacji oraz wyposażyć miejsce pracy w epinefrynę, która powinna być wstrzyknięta w ciągu kilku minut od pojawienia się ciężkiej reakcji alergicznej. Dzięki szybkiemu działaniu można bowiem powstrzymać niskie ciśnienie, obrzęk gardła i zaburzenia oddychania w odpowiedzi na kontakt z alergenem.
Alergie pokarmowe mogą wyrządzić wiele szkód w organizmie i obniżyć jakość życia. Warto opracować więc strategię radzenia sobie z nimi w każdym przedsiębiorstwie. Tym samym zadbasz o bezpieczeństwo swoich pracowników i propracowniczą kulturę organizacji!
Źródła:
1. https://www.bbc.com/future/article/20201023-food-allergies-why-nut-dairy-and-food-allergy-are-rising
2. https://www.cdc.gov/healthyschools/foodallergies/index.htm
3. https://acaai.org/allergies/types/food-allergy
4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321159#5.-Know-how-to-use-an-auto-injector