MCV niskie – co oznacza? Zrozum lepiej swoje wyniki!
Badania krwi

MCV niskie – co oznacza? Zrozum lepiej swoje wyniki!

MCV określa wielkość czerwonych krwinek (erytrocytów). Co, jeśli w swoich wynikach morfologii krwi widzisz niskie MCV? Sprawdź, czy rozmiar ma znaczenie!

Dlaczego rozmiar czerwonych krwinek jest ważny?

Wielkość erytrocytów transportujących tlen do każdej tkanki organizmu, ma wpływ na sukces tego procesu. Jednak nie oznacza to, że im większe komórki, tym lepiej. Najbardziej optymalna dla organizmu jest średnia wielkość erytrocytów.

Możliwe przyczyny niskiego MCV w morfologii

Anemia z niedoboru żelaza (mikrocytarna)

Niedobór żelaza to jedna z najczęstszych przyczyn anemii i główny czynnik obniżający MCV we krwi. Żelazo jest kluczowe dla produkcji hemoglobiny – głównego budulca krwinek czerwonych, odpowiedzialnego za transport tlenu. Bez wystarczającej ilości żelaza organizmowi brakuje materiału do stworzenia normalnej wielkości erytrocytów, zatem krwinki są mniejsze i widać to w wynikach MCV.

Infekcja H. pylori

Infekcja bakterią Helicobacter pylori to kolejna możliwa przyczyna niskiego MCV. To bakteria, którą można zarazić się drogą pokarmową, np. poprzez dzielenie naczyń i sztućców. Bakteria Helicobacter Pylori zaburza pH w żołądku (podwyższa je). To z kolei zaburza proces utleniania żelaza, przez co żelazo nie jest w stanie się wchłonąć. Bakteria H. pylori wytwarza toksyny, które wpływają niekorzystnie na błonę śluzową żołądka, tym samym zaburzając jego funkcję i przyczyniając się do niedoborów żelaza, a w następstwie – do obniżonego MCV.

Infekcja H. pylori może też prowadzić do niedoborów witaminy B12 przez zaburzenie produkcji czynnika Castle'a (co wpływa na podwyższenie MCV) i “wpuszczanie'' większej ilości bakterii do jelita cienkiego poprzez podwyższenie pH w żołądku. Wtedy w jelicie cienkim przy przeroście bakteryjnym H. pylori żywi się wit. B12 jak również żelazem, doprowadzając do niedoborów.

Utrata krwi

Miesiączka czy krwotok mający miejsce w dniu lub do kilku dni przed badaniem morfologii mogą wpłynąć na parametry krwinek czerwonych. Jeśli tak się stało – poinformuj o tym lekarza interpretującego Twoje wyniki.

Talasemia

Talasemia to genetyczne zaburzenie syntezy hemoglobiny (białka transportującego tlen we krwi). Najczęściej występuje w obszarach basenu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu, Indii i Azji Południowo-Wschodniej, a także niektórych regionów Afryki. Sugeruje się, że występowanie talasemii w tych regionach jest powiązane z ryzykiem malarii, bowiem może stanowić ochronę przed nią. Może odzwierciedlać się w wynikach morfologii poprzez obniżone MCV.

Sentence-alert card icon
Wyniki MCV należy interpretować wraz z innymi parametrami morfologii krwi!

Leczenie obniżonego MCV

Podnoszenie poziomu MCV polega przede wszystkim na uzupełnieniu niedoboru żelaza. Aby zrobić to dobrze i bezpiecznie (nadmiar żelaza może być szkodliwy dla zdrowia) należy zacząć od badania żelaza i ferrytyny. Dzięki nim dowiesz się, jak głęboki jest niedobór i czy obejmuje on także zapasy tego pierwiastka. Wyniki tych badań pomogą też specjaliście dobrać suplementację, by terapia była bezpieczna i skuteczna. Badania możesz wykonać uSiebie z uPacjenta. Umów badania w domu już dziś!

Wykonaj badania krwi w domu

W leczeniu niskiego MCV pomocna będzie też modyfikacja diety. Zwróć uwagę, czy w Twoich posiłkach znajdują się produkty bogate w żelazo:

  • podroby (zwłaszcza wątróbka drobiowa lub wieprzowa);
  • mięso, zarówno czerwone, jak i drób;
  • ryby i owoce morza;
  • jaja;
  • fasola, groch i inne rośliny strączkowe;
  • produkty zbożowe;
  • suszone owoce - figi, morele, śliwki, rodzynki;
  • zielone warzywa liściaste;
  • chleb żytni.

Ważne jest też zwrócenie uwagi na poprawę wchłaniania żelaza. Jak to zrobić? Sprawdź artykuł: Co jeść przy anemii? Wskazówki i gotowy jadłospis

Artykuł zweryfikowany przez eksperta

Joanna Bazydło
Konsultacja merytoryczna
mgr Joanna Bazydło

Absolwentka studiów magisterskich na kierunku dietetyka na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła również studia podyplomowe z Psychodietetyki na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku. Jako dietetyk głównie zajmuje się współpracą z pacjentami z chorobami przewodu pokarmowego oraz zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do każdego pacjenta podchodzi w sposób indywidualny i dopasowuje zalecenia tak, aby były możliwe do zrealizowania. W swojej praktyce wykorzystuje podejście psychodietetyczne. We współpracy szczególnie stawia na edukację pacjentów. Swoją wiedzą dzieli się również jako wykładowca na Uniwersytecie WSB Merito.

Pokaż więcej

our-process-widget-default-icon
Zdrowie zaczyna się uCiebie
  • Zaplanuj badania

    Dobierz badania w katalogu badań uPacjenta.

  • Zbadaj się u Siebie

    Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.

  • Skonsultuj wyniki online

    Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.

  • Ciesz się lepszym zdrowiem

    Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.