
Na całym świecie wciąż rośnie świadomość zbawiennego wpływu wegetarianizmu na zdrowie współczesnego człowieka. Na tej fali obserwujemy wykwit wegańskich restauracji, sklepów ze zdrową żywnością i blogów kulinarnych skupiających się na przepisach bezmięsnych. Jak wprowadzić dietę wegetariańską nie narażając się na uszczerbki w zdrowiu? I jakie badania przeprowadzić, by upewnić się, czy nie pomijamy żadnego ważnego składnika?
Statystyki nie pozostawiają złudzeń, co do rosnącej popularności wegetarianizmu. W Europie najwięcej zwolenników diety bezmięsnej mieszka we Włoszech, Niemczech oraz Szwecji i jest to już około 10% mieszkańców tych krajów. Według badań z 2013 roku w Polsce blisko 60% obywateli rozważa ograniczenie spożywania mięsa, ale póki co, tylko pół miliona osób faktycznie definiuje się jako wegetarianie.
Lekarze są zgodni co do tego, że odpowiedzialna i dobrze zrównoważona dieta roślinna jest zdrowa i może minimalizować ryzyko takich chorób jak otyłość, cukrzyca typu drugiego, nadciśnienie tętnicze czy nawet próchnica zębów. Wykluczając z jadłospisu mięso, rezygnujemy jednocześnie z wielu konserwantów i przetworzonego jedzenia, dlatego efekty poczujemy nie tylko w stanie zdrowia, ale i obwodzenie talii.
Weganizm a wegetarianizm
Wszystkie diety typu wegetariańskiego zakładają, że osoba, która się na nie decyduje, rezygnuje ze spożywania mięsa. Klasyczny wegetarianizm dopuszcza jedzenie produktów odzwierzęcych, np. mleko czy jaja. Natomiast popularny ostatnio i bardziej restrykcyjny weganizm zakłada całkowitą rezygnację z wszelkich dań, które w swoim składzie mają nie tylko mięso, ale też jajka, mleko czy nawet miód.
Zazwyczaj weganie i wegetarianie przekładają swoje nawyki żywieniowe również na inne dziedziny życia i świadomie rezygnują ubrań zrobionych ze skóry czy jedwabiu. Wielu z nich angażuje się czynnie w działanie organizacji pozarządowych i fundacji, działających na rzecz praw zwierząt oraz ekologii.
Na jakie niedobory są narażeni weganie i wegetarianie?
Dobrze zaplanowana dieta wegetariańska nie będzie negatywnie wpływała na zdrowie osoby, która ją stosuje. Wielu „zielonych” chwali sobie przejście na dietę bezmięsną. Różnicę widać przede wszystkim w wynikach badań i ich ogólnym samopoczuciu. Co istotne, dieta roślinna obniża cholesterol, poziom glukozy, ale i ciśnienie krwi, dzięki czemu nie jest bezpośrednią przyczyną zawałów czy miażdżycy.
Jeśli jednak nie zadbasz, by dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, istnieje ryzyko niebezpiecznych niedoborów. Lekarze ostrzegają przede wszystkim przed ubytkami w witaminach B12 i D, a także brakach wapnia, żelaza i cynku w organizmach swoich wegetariańskich pacjentów.
Jak wegetarianie mogą uzupełnić niedobory?
Wegetarianie powinni przede wszystkim zadbać o urozmaicanie swojego menu. Wprowadzać do jadłospisu produkty zbożowe, najlepiej z mąką z grubego przemiału. Dobrym pomysłem będzie też pieczywo z dodatkiem otrębów, ziaren dyni i słonecznika oraz kiełków. Orzechy i pestki można jeść również na surowo lub dodawać je jako posypka do sałatek.
Warzywa i owoce powinny być absolutną podstawą codziennego menu. Decydując się na wegetarianizm, jedz przynajmniej 800 gram warzyw i owoców dziennie i nie zapominaj o ich odpowiedniej obróbce. Gotowanie i smażenie wypłukuje witaminy, dlatego najlepiej spożywać surowe jarzyny, ewentualnie gotowane na parze. Nie pozbywaj się też całkowicie ich skórek, ponieważ większość warzyw i owoców możesz jeść już po ich uprzednim umyciu, bez konieczności obierania. Dobrym źródłem białka będą szczególnie bób, groch, ciecierzyca, soja i soczewica, dlatego nie pomijaj ich w swoich posiłkach.
By nie dopuścić do niedoborów, spożywaj grzyby, oleje roślinne, zielone warzywa liściaste, sezam, soję oraz nasiona. Nie zapomnij też o odpowiedniej dawce słońca, zwłaszcza w sezonie letnim, gdy mamy go pod dostatkiem. Możesz też zdecydować się na suplementację, natomiast nie może ona zastąpić pełnowartościowej diety.
Dieta bezmięsna zazwyczaj kojarzy się z ekologicznym podejściem do życia, dlatego warto iść za ciosem i wybierać produkty z przyjaznych środowisku upraw. Sklepy ze zdrową żywnością wciąż poszerzają swoją ofertę i proponują klientom produkty, do których produkcji nie wykorzystywano spulchniaczy ani wzmacniaczy smaków. Takie „czyste” pożywienie z pewnością przysłuży się nie tylko twojemu zdrowiu, ale i urodzie.
Jakie badania powinni wykonywać wegetarianie?
By lepiej kontrolować stan zdrowia osób rezygnujących z mięsa, lekarze zalecają przeprowadzanie regularnych testów laboratoryjnych. Dzięki nim możliwe będzie ustalenie ewentualnych niedoborów substancji odżywczych w organizmie oraz ustalenie, jakie produkty powinny zostać wprowadzone do diety.
W odpowiedzi na wyjątkowe potrzeby osób będących na diecie roślinnej wprowadziliśmy do oferty naszych badań specjalny e-pakiet dla wegan i wegetarian. Obejmuje on sprawdzenia stężenia takich substancji jak żelazo, wapń całkowity, witaminy B12, witaminy D, sodu, potasu czy albuminy.
Pakiet dla wegan i wegetarian możesz zamówić wraz z pobraniem próbki do swojego domu. Dzięki temu unikniesz kolejek w punkcie pobrań, a sama wizyta domowa potrawa maksymalnie 15 minut. By zamówić domowe pobranie krwi wraz z pakietem, wejdź na naszą stronę, podaj adres, na który ma przyjechać nasz specjalista i wybierz odpowiadający Ci termin. Wyniki testów możesz sprawdzić online na podstawie numeru zlecenia, które podczas wizyty wręczy ci specjalista.