Komu polecamy to badanie?
- Pacjentom z podejrzeniem celiakii
- Pacjentom będącym na diecie bezglutenowej w celu monitorowania przestrzegania diety
- Osobom, u których w rodzinie występowały nietolerancje pokarmowe
Kiedy wykonać badanie anty-tTG?
Wykonaj to badanie anty-tTG, jeśli dotykają Cię objawy takie jak np.:
- spadek masy ciała;
- bóle brzucha;
- wzdęcia;
- zgaga;
- zmiany skórne;
- depresja;
- afty;
- u kobiet: zaburzenia miesiączkowania.
- biegunki i wymioty;
- bóle głowy;
- nadmierne oddawanie gazów;
- ogólne osłabienie;
- niedokrwistość;
- osteoporoza;
- bóle kości i stawów;
Materiał do badania:
krew żylna
Orientacyjny czas oczekiwania na wyniki:
1-5 dni roboczych
Pobranie krwi w domu pacjenta
Jak wykonać badanie anty-tTG w domu?
Zaplanuj badania
Wybierz badania, datę i adres pobrania.
Zbadaj się u Siebie
Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.
Skonsultuj wyniki online
Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.
Wybierz Pakiet Badań, a konsultację zyskasz gratis. Po zakupie otrzymasz maila ze szczegółami.
Ciesz się lepszym zdrowiem
Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.
Dlaczego warto wykonać badanie?
Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty, zgaga i utrata masy ciała to najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowych, w tym celiakii. Jednak nietolerancja glutenu czasami występuje też w postaci skąpoobjawowej, gdzie symptomy mogą być mylone z innymi dolegliwościami. Należą do nich m.in. bóle głowy, afty w jamie ustnej, problemy skórne, niepłodność, depresja, zaburzenia neurologiczne oraz bóle kości i stawów.
Celiakia oraz nietolerancja glutenu powinny być jak najszybciej zdiagnozowane i leczone. Brak podjętych działań może prowadzić do szeregu powikłań: niedożywienia, anemii, osteoporozy, astmy, depresji, zaburzeń lękowych, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób tarczycy i wątroby.
Diagnostykę celiakii i nietolerancji glutenu warto rozpocząć od badań krwi i oznaczenia poziomu przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej. Badanie anty-tTG (IgA) pozwala zdiagnozować celiakię, nietolerancję glutenu i chorobę Duhringa.
Zyskaj szerokie spojrzenie na swoje zdrowie
Pakiet Badań Na Nietolerancje Pokarmowe (Genetyczny)
Pakiet Badań Metabolicznych
Pakiet Badań na Insulinooporność
Jak często wykonywać badanie?
Badanie należy wykonywać zgodnie z zaleceniami lekarza.
Jak przygotować się do badania anty-tTG?
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania. Można je wykonać o każdej porze dnia i nie trzeba być na czczo.
30 minut przed badaniem warto wypić szklankę wody, aby ułatwić pobranie krwi specjaliście.
Co to jest badanie anty-tTG i co to jest transglutaminaza tkankowa?
Badanie anty-tTT to oznaczenie przeciwciał w klasie IgA przeciwko ludzkiej transglutaminazie tkankowej.
Transglutaminaza tkankowa to enzym, który odpowiada za tworzenie wiązań pomiędzy niektórymi białkami.
W ziarnach pszenicy obecna jest gliadyna, białko będące składnikiem glutenu. W wyniku nadmiernej reakcji organizmu na gliadynę – co ma miejsce u osób chorych na celiakię oraz nietolerujących gluten – dochodzi do nadmiernej produkcji przeciwciał anty-tTG.
anty-tTG – normy
Przeciwciała w klasie IgA:
<20 RU/ml — wynik ujemny
≥ 20 RU/ml — wynik dodatni
Normy mogą różnić się między laboratoriami i są zależne od metody analizy próbki.
Czynniki mogące mieć wpływ na wynik
- Wiek – badanie nie powinno być wykonywane u dzieci poniżej 3. r.ż.
Interpretacja wyników
Podwyższony poziom przeciwciał anty-tTG może świadczyć o nietolerancji glutenu, celiaki lub chorobie Duhringa.