placeholder-cover
Zdjęcie poglądowe

P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgA met. ELISA

Podejrzewa się u Ciebie celiakię albo w Twojej rodzinie występowały nietolerancje pokarmowe? Wykonaj badanie na celiakię i oznacz poziom przeciwciał anty-tGT przeciwko transglutaminazie tkankowej. Diagnostykę celiakii i nietolerancji glutenu warto rozpocząć od badania krwi. Wykonasz je bez wychodzenia z domu. Umów się na badanie już dziś!

Cena badania od:  
67,93 zł
Komu polecamy to badanie?
  • bullet
    Pacjentom z podejrzeniem celiakii
  • bullet
    Pacjentom będącym na diecie bezglutenowej w celu monitorowania przestrzegania diety
  • bullet
    Osobom, u których w rodzinie występowały nietolerancje pokarmowe
Pobranie krwi w domu to wygodne rozwiązanie zwłaszcza dla seniorów, kobiet w ciąży, rodziców z dziećmi i tych, którzy boją się igieł lub są zabiegani i chcą zaoszczędzić swój czas. Jesteś jedną z tych osób? Zamień korki i kolejki na swój ulubiony fotel!
Kiedy wykonać badanie anty-tTG?

Wykonaj to badanie anty-tTG, jeśli dotykają Cię objawy takie jak np.:

  • bullet
    spadek masy ciała;
  • bullet
    bóle brzucha;
  • bullet
    wzdęcia;
  • bullet
    zgaga;
  • bullet
    zmiany skórne;
  • bullet
    depresja;
  • bullet
    afty;
  • bullet
    u kobiet: zaburzenia miesiączkowania.
  • bullet
    biegunki i wymioty;
  • bullet
    bóle głowy;
  • bullet
    nadmierne oddawanie gazów;
  • bullet
    ogólne osłabienie;
  • bullet
    niedokrwistość;
  • bullet
    osteoporoza;
  • bullet
    bóle kości i stawów;

Materiał do badania:

krew żylna

Orientacyjny czas oczekiwania na wyniki:

1-5 dni roboczych

Pobranie krwi w domu pacjenta

Jak wykonać badanie anty-tTG w domu?

1
Zaplanuj badania

Wybierz badania, datę i adres pobrania.

2
Zbadaj się u Siebie

Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.

3
Skonsultuj wyniki online

Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.

Wybierz Pakiet Badań, a konsultację zyskasz gratis. Po zakupie otrzymasz maila ze szczegółami.

4
Ciesz się lepszym zdrowiem

Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.

Dlaczego warto wykonać badanie?

Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty, zgaga i utrata masy ciała to najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowych, w tym celiakii. Jednak nietolerancja glutenu czasami występuje też w postaci skąpoobjawowej, gdzie symptomy mogą być mylone z innymi dolegliwościami. Należą do nich m.in. bóle głowy, afty w jamie ustnej, problemy skórne, niepłodność, depresja, zaburzenia neurologiczne oraz bóle kości i stawów.

Celiakia oraz nietolerancja glutenu powinny być jak najszybciej zdiagnozowane i leczone. Brak podjętych działań może prowadzić do szeregu powikłań: niedożywienia, anemii, osteoporozy, astmy, depresji, zaburzeń lękowych, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób tarczycy i wątroby.

Diagnostykę celiakii i nietolerancji glutenu warto rozpocząć od badań krwi i oznaczenia poziomu przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej. Badanie anty-tTG (IgA) pozwala zdiagnozować celiakię, nietolerancję glutenu i chorobę Duhringa.

Zbadaj kompleksowo swój układ pokarmowy i wybierz pakiet badań, który zmierzy poziom przeciwciał transglutaminazy tkankowej oraz innych ważnych parametrów.

Zyskaj szerokie spojrzenie na swoje zdrowie

Alergie i nietolerancje pokarmowe
719,00 zł
Pakiet Badań Na Nietolerancje Pokarmowe (Genetyczny)

Pakiet Badań Na Nietolerancje Pokarmowe (Genetyczny)

Zaburzenia metaboliczne
399,00 zł
Pakiet Badań Metabolicznych

Pakiet Badań Metabolicznych

Więcej energii
259,00 zł
Pakiet Badań na Insulinooporność

Pakiet Badań na Insulinooporność

Jak często wykonywać badanie?

Badanie należy wykonywać zgodnie z zaleceniami lekarza.

Jak przygotować się do badania anty-tTG?

Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania. Można je wykonać o każdej porze dnia i nie trzeba być na czczo.

30 minut przed badaniem warto wypić szklankę wody, aby ułatwić pobranie krwi specjaliście.

Co to jest badanie anty-tTG i co to jest transglutaminaza tkankowa?

Badanie anty-tTT to oznaczenie przeciwciał w klasie IgA przeciwko ludzkiej transglutaminazie tkankowej.

Transglutaminaza tkankowa to enzym, który odpowiada za tworzenie wiązań pomiędzy niektórymi białkami.

W ziarnach pszenicy obecna jest gliadyna, białko będące składnikiem glutenu. W wyniku nadmiernej reakcji organizmu na gliadynę – co ma miejsce u osób chorych na celiakię oraz nietolerujących gluten – dochodzi do nadmiernej produkcji przeciwciał anty-tTG.

anty-tTG – normy

Przeciwciała w klasie IgA:

<20 RU/ml — wynik ujemny

≥ 20 RU/ml — wynik dodatni

Normy mogą różnić się między laboratoriami i są zależne od metody analizy próbki.

Czynniki mogące mieć wpływ na wynik

  • Wiek – badanie nie powinno być wykonywane u dzieci poniżej 3. r.ż.

Interpretacja wyników

Podwyższony poziom przeciwciał anty-tTG może świadczyć o nietolerancji glutenu, celiaki lub chorobie Duhringa.

Newsletter illustration

Zniżki dla subskrybentów! Zapisz się na newsletter i otrzymaj atrakcyjny rabat.

© 2024 uPacjenta