Komu polecamy to badanie?
Pacjentom z podejrzeniem celiakii
Osobom, u których w rodzinie występowały nietolerancje pokarmowe
Pacjentom będącym na diecie bezglutenowej w celu monitorowania przestrzegania diety
Kiedy wykonać badanie anty-tTG?
Wykonaj to badanie anty-tTG, jeśli dotykają Cię objawy takie jak np.:
spadek masy ciała;
bóle brzucha;
wzdęcia;
zgaga;
zmiany skórne;
depresja;
afty;
u kobiet: zaburzenia miesiączkowania.
biegunki i wymioty;
bóle głowy;
nadmierne oddawanie gazów;
ogólne osłabienie;
niedokrwistość;
osteoporoza;
bóle kości i stawów;
Jak wykonać badanie anty-tTG w domu?
Zaplanuj badania
Wybierz badania, datę i adres pobrania.
Zbadaj się u Siebie
Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.
Skonsultuj wyniki online
Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.
Wybierz Pakiet Badań, a konsultację zyskasz gratis. Po zakupie otrzymasz maila ze szczegółami.
Ciesz się lepszym zdrowiem
Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.
Dlaczego warto wykonać badanie?
Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty, zgaga i utrata masy ciała to najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowych, w tym celiakii. Jednak nietolerancja glutenu czasami występuje też w postaci skąpoobjawowej, gdzie symptomy mogą być mylone z innymi dolegliwościami. Należą do nich m.in. bóle głowy, afty w jamie ustnej, problemy skórne, niepłodność, depresja, zaburzenia neurologiczne oraz bóle kości i stawów.
Celiakia oraz nietolerancja glutenu powinny być jak najszybciej zdiagnozowane i leczone. Brak podjętych działań może prowadzić do szeregu powikłań: niedożywienia, anemii, osteoporozy, astmy, depresji, zaburzeń lękowych, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób tarczycy i wątroby.
Diagnostykę celiakii i nietolerancji glutenu warto rozpocząć od badań krwi i oznaczenia poziomu przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej. Badanie anty-tTG (IgA) pozwala zdiagnozować celiakię, nietolerancję glutenu i chorobę Duhringa.
Zyskaj szerokie spojrzenie na swoje zdrowie
719,00 zł
Pakiet badań na nietolerancje pokarmowe - badanie genetyczne
Zawiera badania oceniające genetyczne predyspozycje do celiakii, nietolerancji glukozy i fruktozemii. Wyniki badań mogą być podstawą do indywidualnego postępowania dietetycznego i stanowią istotne wskazówki komponowania jadłospisu. W cenie: zestaw badań + możliwość konsultacji wyników
399,00 zł
Pakiet badań metabolicznych
Wykonaj badania pod kątem chorób dietozależnych, dzięki którym łatwiej będzie Ci wybrać najlepszą dietę. W cenie: zestaw badań + możliwość konsultacji wyników
259,00 zł
Pakiet badań na insulinooporność
Problemy z chudnięciem, stany depresyjne, chroniczne zmęczenie? To może być insulinooporność! Sprawdź, jakie badania wykonać i zbadaj się bez wychodzenia z domu! Zamów domowe pobranie krwi w domu, a potem skonsultuj wyniki ze specjalistą medycznym przez telefon lub czat. Jeśli nie możesz schudnąć, odczuwasz wzmożone pragnienie, masz apetyt na słodycze, zdarzają Ci się stany depresyjne, to sygnał, żeby zbadać się pod kątem insulinooporności. Pakiet obejmuje m.in. morfologię krwi, insulinę, glukozę, próby wątrobowe i lipidogram. Oznaczenie tych parametrów jest niezbędne w prawidłowej diagnostyce insulinooporności. W ramach pakietu otrzymujesz też możliwość skonsultowania wyników krwi ze specjalistą medycznym przez telefon lub w formie analizy wysłanej na adres mailowy. Opiekun Zdrowia uPacjenta odpowie na wszystkie Twoje pytania i podpowie, jakie inne badania wykonać, by zyskać pewniejszą diagnozę i co robić, aby poprawić wyniki.
Jak często wykonywać badanie?
Badanie należy wykonywać zgodnie z zaleceniami lekarza.
Jak przygotować się do badania anty-tTG?
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania. Można je wykonać o każdej porze dnia i nie trzeba być na czczo.
30 minut przed badaniem warto wypić szklankę wody, aby ułatwić pobranie krwi specjaliście.
Co to jest badanie anty-tTG i co to jest transglutaminaza tkankowa?
Badanie anty-tTT to oznaczenie przeciwciał w klasie IgA przeciwko ludzkiej transglutaminazie tkankowej.
Transglutaminaza tkankowa to enzym, który odpowiada za tworzenie wiązań pomiędzy niektórymi białkami.
W ziarnach pszenicy obecna jest gliadyna, białko będące składnikiem glutenu. W wyniku nadmiernej reakcji organizmu na gliadynę – co ma miejsce u osób chorych na celiakię oraz nietolerujących gluten – dochodzi do nadmiernej produkcji przeciwciał anty-tTG.
anty-tTG – normy
Przeciwciała w klasie IgA:
<20 RU/ml — wynik ujemny
≥ 20 RU/ml — wynik dodatni
Normy mogą różnić się między laboratoriami i są zależne od metody analizy próbki.
Czynniki mogące mieć wpływ na wynik
- Wiek – badanie nie powinno być wykonywane u dzieci poniżej 3. r.ż.
Interpretacja wyników
Podwyższony poziom przeciwciał anty-tTG może świadczyć o nietolerancji glutenu, celiaki lub chorobie Duhringa.