Poznaj 8 najczęstszych alergenów pokarmowych

Poznaj 8 najczęstszych alergenów pokarmowych

Podejrzewasz u siebie lub dziecka alergię pokarmową, ale nie wiesz, co może ją powodować? Poznaj 8 najczęstszych alergienów pokarmowych, od których możesz rozpocząć eliminację z diety!

Najczęstsze alergie pokarmowe

Mleko

Alergia na mleko to najpopularniejsza wśród niemowląt i małych dzieci: dotyczy 2-3% dzieci. Na szczęście blisko 90% z nich „wyrasta” z tej alergii.

Objawy alergii na mleko pojawiają się w ciągu 5-30 minut po spożyciu. Symptomy obejmują: obrzęki, wysypkę, wymioty. Leczenie obejmuje odstawienie na jakiś czas produktów zawierających białka mleka (w tym również: jogurtów, serów, masła, lodów). Czasami mleko musi odstawić również matka do czasu ukończenia karmienia piersią.

Jajko

Jajko to kolejny bardzo popularny alergen uczulający dzieci. Podobnie jak w przypadku mleka, większość z nich „wyrasta” – badania podają, że 68% z nich pozbędzie się alergii do 16.r.ż.

Można być uczulonym tylko na białko lub żółtko – wynika to z faktu, że te części jajka mają inną budowę białek. Eksperci szacują, że o wiele częściej uczula białko.

Objawami alergii na jajko mogą być:

  • ból brzucha,
  • wysypka,
  • kaszel.

Orzechy

Ok. 3% ludzi na świecie zmaga się z alergią na orzechy. Alergia na orzechy może dawać bardzo silne objawy – istnieje ryzyko wstrząsu anafilaktycznego nawet przy kontakcie ze śladową ilością orzechów w pokarmie. Blisko 50% przypadków śmierci z powodu wstrząsu anafilaktycznego jest spowodowana alergią na orzechy! Zaleca się, by osoby uczulone były wyposażone w adrenalinę w strzykawce, która w razie nieumyślnego zjedzenia produktu z orzechami, może uratować życie.

Skorupiaki

Krewetki, kraby, homary, małże mogą zawierać tropomiozynę. To silnie uczulające białko, powodujące alergię u ok. 10% ludzi. Ten typ alergii z reguły nie mija z wiekiem.

Objawy alergii na te owoce morza można pomylić z zatruciem bakteriami lub wirusami charakterystycznymi dla tych produktów. Jednak jeśli objawy pojawiają się po każdej wykwintnej kolacji, możesz podejrzewać alergię na skorupiaki.

Pszenica

Alergia na pszenicę może być alergią na gluten, jak również inne białka występujące w tym zbożu. Symptomy alergii na pszenice to m.in. atopowe zapalenie skóry, nieżyt nosa czy astma. Szacuje się, że dotyka ona ok. 1% ludzi.

Alergia na pszenicę to kolejna popularna alergia wśród dzieci. Większość z niej „wyrasta” przed ukończeniem 10. r.ż. Odróżnić alergię od nadwrażliwości na gluten pozwolą odpowiednie badania.

Soja

Alergia na soję dotyka ok. 0,5% dzieci, najczęściej poniżej 3 lat. 70% z nich pozbędzie się jej z wiekiem.

Objawy alergii na soję to:

  • katar,
  • obrzęk jamy ustnej,
  • swędzenie jamy ustnej,
  • kaszel.

Ryby

Na ryby jest uczulonych ok. 7% dorosłych. Objawami najczęściej są wymioty i biegunka. Alergia na ryby może grozić wstrząsem anafilaktycznym.

Ważne, by zrozumieć, że ryby i skorupiaki mają inną budowę białek. Zatem mając alergię na ryby, można nie być uczulonym na krewetki i odwrotnie.

Sezam

Szacuje się, że 0,1-0,2% ludzi na świecie ma alergię na ziarna sezamu. Objawy alergii to np. atopowe zapalenie skóry lub zapalenie przełyku. Alergia na sezam może powodować alergię krzyżową z alergią na orzechy.

Co uczula Ciebie?

Trudno Ci ocenić, który alergen pokarmowy powoduje u Ciebie uciążliwe objawy? Możesz stopniowo odstawiać poszczególne produkty, by sprawdzić reakcję swojego organizmu. Szybszym rozwiązaniem jest wykonanie testów alergicznych w domuPakiet Badań na Alergię ALEX bada aż 165 testów alergicznych z krwi, które zbadasz jednym kłuciem! Tak szeroki zakres pozwala wskazać właściwą cząstkę uczulającą oraz dostarcza informacji o możliwych reakcjach krzyżowych. Nie zwlekaj, zadbaj o siebie już dziś.

Pakiet ALEX: Molekularna diagnostyka alergii IgE-zależnej
Pakiet ALEX: Molekularna diagnostyka alergii IgE-zależnej

Pakiet ALEX: Molekularna diagnostyka alergii IgE-zależnej

Przeprowadź aż 296 testów alergicznych z krwi na jednej wizycie i zidentyfikuj reakcje krzyżowe dzięki konsultacji ze specjalistą.

Alergeny pokarmowe – lista

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności nakłada obowiązek wyszczególnienia w żywności obecności (lub możliwości obecności) następujących alergenów:

  • zbóż zawierających gluten, tj. pszenicy (w tym orkiszu i pszenicy khorasan), żyta, jęczmienia, owsa lub ich odmian, a także produktów pochodnych, z wyjątkiem:
    • syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę;
    • maltodekstrynu na bazie pszenicy;
    • syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    • zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
    • pochodzenia rolniczego.
  • Skorupiaków i produktów pochodnych.
  • Jaj i produktów pochodych.
  • Ryb i produktów pochodnych z wyjątkiem żelatyny rybnej.
  • Orzeszków ziemnych (arachidowe) i produktów pochodnych.
  • Soi i produktów pochodnych.
  • Mleka i produktów pochodnych (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    • a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    • b) laktitolu;
  • Orzechów tj: migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produktów pochodnych z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  • Selera i produktów pochodnych.
  • Gorczycy i produktów pochodnych.
  • Nasion sezamu i produktów pochodnych.
  • Dwutlenku siarki i siarczyn w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  • Łubin i produktów pochodnych.
  • Mięczaków i produktów pochodnych.

Niektóre alergie mogą się łączyć!

Niektóre alergeny mają podobną budowę białek – np. białka pyłku olszy z białkiem jabłek. Oznacza to, że będąc uczulonym na jabłko, z większym prawdopodobieństwem możesz być również uczulony na pyłki olszy. Dowiedz się więcej o alergiach krzyżowych lub pobierz tabelę alergii krzyżowych.

our-process-widget-default-icon
Zdrowie zaczyna się uCiebie
  • Zaplanuj badania

    Dobierz badania w katalogu badań uPacjenta.

  • Zbadaj się u Siebie

    Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.

  • Skonsultuj wyniki online

    Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.

  • Ciesz się lepszym zdrowiem

    Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.