Komu polecamy badania na celiakię?
- Pacjentom z podejrzeniem celiakii
- Pacjentom będącym na diecie bezglutenowej w celu monitorowania efektów przestrzegania diety
- Chorym na osteoporozę
- Osobom z nietolerancją glutenu, u których nie wykazano obecności przeciwciał IgE specyficznych dla glutenu
- Osobom, u których w rodzinie występowały nietolerancje pokarmowe
- Chorym na anemię (niekiedy niedokrwistość występuje razem z celiakią)
- Pacjentom, u których występują inne choroby autoimmunologiczne
Pobranie krwi w domu to wygodne rozwiązanie zwłaszcza dla seniorów, kobiet w ciąży, rodziców z dziećmi i tych, którzy boją się igieł lub są zabiegani i chcą zaoszczędzić swój czas. Jesteś jedną z tych osób? Zamień korki i kolejki na swój ulubiony fotel!
Kiedy warto wykonać test na celiakię?
Wykonaj badania na celiakię, jeśli doświadczasz takich objawów jak:
- bóle brzucha;
- wzdęcia z nadmiernym oddawaniem gazów;
- nudności i wymioty;
- zmiany skórne;
- depresja;
- bóle kości i stawów;
- spadek masy ciała;
- zgaga;
- biegunki;
- afty;
- ogólne osłabienie;
- u kobiet: zaburzenia miesiączkowania.
Materiał do badania:
krew żylna
Orientacyjny czas oczekiwania na wyniki:
1-7 dni roboczych
Metoda badania:
immunoblot
Pobranie krwi w domu pacjenta
Jak wykonać Pakiet Badań dla Kobiet w domu?
Zaplanuj badania
Wybierz badania, datę i adres pobrania.
Zbadaj się u Siebie
Kiedy Ci wygodnie, wtedy gdy tego potrzebujesz.
Skonsultuj wyniki online
Porozmawiaj ze specjalistą medycznym uPacjenta.
Wybierz Pakiet Badań, a konsultację zyskasz gratis. Po zakupie otrzymasz maila ze szczegółami.
Ciesz się lepszym zdrowiem
Zastosuj porady eksperta i obserwuj poprawę samopoczucia.
Dlaczego warto wykonać badania na celiakię w domu?
Dolegliwości żołądkowo-jelitowe takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty, zgaga czy utrata masy ciała to najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowych, w tym celiakii. Jeśli w Twojej rodzinie zdarzały się przypadki nietolerancji glutenu lub podejrzewasz ją u siebie, warto wykonać badania na celiakię.
Celiakia jest chorobą trzewną o podłożu autoimmunologicznym. Rozwija się u osób, które mają pewne predyspozycje genetyczne. Celiakia charakteryzuje się trwającą przez całe życie nietolerancją glutenu – białka będącego składnikiem wielu zbóż. U chorych na celiakię gluten niszczy kosmki jelitowe, stopniowo prowadząc do całkowitego ich zaniku. Jest to bardzo niebezpieczne zjawisko. Bez kosmków jelitowych organizm nie jest w stanie wchłaniać składników odżywczych. Dlatego chorzy na celiakię muszą przez całe życie ściśle przestrzegać diety bezglutenowej. W przeciwnym razie choroba prowadzi do wielu powikłań takich jak: anemia, niedożywienie, osteoporoza, depresja, niepłodność oraz chorób tarczycy i wątroby. Ponadto nieleczona celiakia zwiększa ryzyko wielu nowotworów układu pokarmowego oraz chłoniaka nie-Hodgkina.
Chociaż celiakia najczęściej objawia się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, może też występować w tzw. formie skąpoobjawowej. W tym przypadku symptomy mogą być mylone z innymi chorobami. Celiakia skąpoobjawowa objawia się m.in. bólami głowy, aftami w jamie ustnej, zmianami skórnymi, problemami z płodnością, stanami depresyjnymi, zaburzeniami neurologicznymi oraz bólami kości i stawów. Jeśli podobne objawy obserwujesz u siebie – nie lekceważ ich i koniecznie przebadaj się w kierunku celiakii.
Jeśli w Twojej rodzinie występowały nietolerancje pokarmowe lub doświadczane przez Ciebie objawy nie wskazują jasno na celiakię, warto wykonać badania, dzięki którym sprawdzisz swój organizm pod kątem innych najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych.
Zyskaj szerokie spojrzenie na swoje zdrowie

Pakiet Badań Na Nietolerancje Pokarmowe (Genetyczny)

Pakiet Badań Dla Dziecka (4-10)

Pakiet Badań Na Brzuch
Jak przygotować się do badań na celiakię?
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania. Można je wykonać o każdej porze dnia i nie trzeba być na czczo.
30 minut przed badaniem warto wypić szklankę wody, aby ułatwić pobranie krwi specjaliście.
Do dzieła! Umów pobranie krwi w domu i oczekuj przyjazdu mobilnego specjalisty medycznego.
Jakie badania zawiera Panel Celiakia?
DGP IgA – deaminowany peptyd gliadyny. Badanie oznacza stężenie przeciwciał swoistych dla pochodnych gliadyny – białka będącego składnikiem glutenu.
anty-tTG – przeciwciała w klasie IgA przeciwko ludzkiej transglutaminazie tkankowej. Transglutaminaza tkankowa to enzym, który odpowiada za tworzenie wiązań pomiędzy niektórymi białkami. U osób chorych na celiakię dochodzi do nadmiernej produkcji przeciwciał anty-tTG. Badanie anty-tTG musi być wykonywane razem z badaniem IgA całkowitym.
IgA całkowite – całkowity poziom przeciwciał IgA. U osób chorych na celiakię często występuje niedobór przeciwciał IgA.
Interpretacja wyników
Ujemny wynik badania IgA anty-tTG z jednocześnie prawidłowym stężeniem całkowitego IgA pozwala z bardzo wysokim prawdopodobieństwem wykluczyć celiakię.
Diagnostyki celiakii nie należy rozpoczynać od wykonywania wielu testów serologicznych: IgA lub IgG przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny (anty-DPG), natywnej gliadynie (anty-AGA), endomyzjum (anty-EMA), gdyż nie zwiększają one czułości diagnostycznej.
Dopiero przy stwierdzeniu niskiego stężenia całkowitego IgA lub jego niedoboru, należy wykonać jedno z następujących badań przeciwciał IgG: anty-tTG, anty-DPG lub anty-EMA.
Przed podjęciem diagnostyki serologicznej ważne jest, aby spożywać odpowiednią ilość glutenu.