dynia
Dieta i suplementacja

Dynia - właściwości zdrowotne i przepisy, które musisz wypróbować

uP
uPacjenta

30 września 2025

5 minut czytania

Sezon na dynię możemy uznać za otwarty! Popularna w okresie jesiennym, bogata witaminy i minerały - jak magnez, selen, potas czy cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Co więcej, świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma dynia i jak wprowadzić ją do naszej jesiennej diety!

Skarbnica wartości odżywczych

Dynia to źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawiera takie pierwiastki jak:

  • potas (278 mg/100g),
  • wapń (66 mg/100g),
  • fosfor (43 mg/100g),
  • magnez (14 mg/100g),
  • żelazo (0,8 mg/100g).

 

W dyni znaleźć można również śladowe ilości selenu, miedzi, manganu oraz cynku. Nie zapominajmy również o wysokiej zawartości karotenów α i β, co łatwo można poznać po intensywnie pomarańczowej barwie miąższu. [1]

Dynia to także idealne rozwiązanie dla wszystkich ceniących dietę niskokaloryczną lub pragnących zrzucić dodatkowe kilogramy, ponieważ 100 g dyni to zaledwie 30 kcal. Co więcej, dynia to także bogate błonnika. [2] Błonnik korzystny jest w usuwaniu cholesterolu z organizmu, powstrzymywaniu skoków cukru we krwi i pomaga regulować nawyki jelit. Ponadto błonnik pomaga nam również dłużej czuć się pełniejszymi. Może to zmniejszyć przejadanie się i pomóc w osiągnięciu i utrzymaniu prawidłowej wagi.

Na zdrowie - dynia!

Obecne w dyni substancje przeciwdziałają zaparciom i obniżają poziom złego cholesterolu. Co więcej, picie naturalnego soku z dyni wykazuje działanie moczopędnie - dlatego może być on stosowany w leczeniu schorzeń nerek.

Dynia zawiera różnorodne składniki odżywcze, które mogą poprawić zdrowie serca - jak potas, witamina C i błonnik. Dynia jest również bogata w przeciwutleniacze, które mogą chronić „zły” cholesterol LDL przed utlenianiem. Kiedy cząsteczki cholesterolu LDL utleniają się, mogą gromadzić się wzdłuż ścian naczyń krwionośnych, co może ograniczać naczynia i zwiększać ryzyko chorób serca.

Dynia zawiera antyoksydanty alfa-karoten, beta-karoten, beta-kryptoksantynę i wiele innych, które mogą chronić Twoje komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wolne rodniki to cząsteczki wytwarzane w procesie metabolicznym organizmu. Choć bardzo niestabilne, pełnią pożyteczną funkcję - niszczą szkodliwe bakterie. Warto jednak wiedzieć, że nadmiar wolnych rodników w organizmie powoduje stan zwany stresem oksydacyjnym, który powiązany jest z chorobami przewlekłymi - w tym chorobami serca i rakiem. [2]

Nie daj się jesiennej aurze - dbaj o odporność

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego dynia jest tak intensywnie pomarańczowa? Swój kolor zawdzięcza beta-karotenowi. Przyjmujemy zasadę - im bardziej pomarańczowa barwa dyni, tym większa ilość karotenów. Nasz organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest pomocna dla naszych oczu i układu odpornościowego. W rzeczywistości jedna szklanka miąższu dyni zawiera 250% zalecanej dziennej dawki tej witaminy! [3]

Pestki dyni - ukryty skarb

Kiedy mówimy o dyni, często myślimy o pysznych słodkich przysmakach, takich jak ciasta, latte z przyprawami lub pączki z miąższem - nie zapominajmy jednak o pestkach!

Pestki dyni mogą być małe, jednak potrafią zdziałać naprawdę wiele. Po brzegi wypełnione magnezem, cynkiem i błonnikiem, dostarczają nam wiele składników odżywczych. Według American Heart Association, jedna czwarta filiżanki pestek dyni zawiera prawie połowę zalecanej dziennej dawki magnezu. [4]

Dynia w kuchni

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z dyni i jak wprowadzić ją do codziennej diety, ten artykuł jest dla Ciebie. Na początek spróbuj użyć jej jako zamiennika w wypiekach. Puree z dyni świetnie sprawdzi się zamiast oleju w proporcjach 1:1 - jeśli przepis wymaga jednej filiżanki oleju, użyj jednej filiżanki puree.

Miąższ z dyni możemy użyć również zamiast masła. Aby to zrobić, pomnóż ilość masła w przepisie przez ¾ (0,75). Przykładowo, zamiast jednej szklanki roztopionego masła, użyj ¾ szklanki puree. [5]

Na słodko czy pikantnie?

Choć dynia najczęściej dodawana jest do słodkich potraw, dobrze sprawdza się również jako dodatek do pikantnych dań. Warto spróbować upiec dynię w piekarniku, zrobić zupę dyniową lub użyć jej kremowej konsystencji do przygotowania dyniowego sosu. Pikantne dania możesz również posypać prażonymi pestkami dyni.

Chociaż dynia jest bardzo zdrowa, uważaj na gotowe smakołyki, które dostępne są w sklepach - szczególnie w sezonie jesiennym. Latte na bazie dyni, cukierki i nadzienia do ciast – zawierają dodatek cukru i w wielu przypadkach nie dają takich samych korzyści zdrowotnych, jak potrawy przyrządzone samodzielnie.

Podobne artykuły

Co jeść zimą i jesienią? Lista witamin i ich źródła

Co jeść zimą i jesienią? Lista witamin i ich źródła

Jesienią i zimą wielu Polaków narzeka na nawracające choroby. Grypa, przezięb...

Czytaj więcej
6 niedoborów, które mogą powodować stany depresyjne

6 niedoborów, które mogą powodować stany depresyjne

Wstanie z łóżka i dobrnięcie do wieczora to wyzwanie? Taki stan może być efek...

Czytaj więcej
Badania krwi przed wizytą u dietetyka. Jak do nich zachęcać?

Badania krwi przed wizytą u dietetyka. Jak do nich zachęcać?

Wielu Pacjentów myśli, że do skomponowania diety wystarczą specjaliście ich d...

Czytaj więcej
Jak wykryć nowotwór we wczesnym stadium? Geny BRCA 1 i BRCA2 dadzą odpowiedź

Jak wykryć nowotwór we wczesnym stadium? Geny BRCA 1 i BRCA2 dadzą odpowiedź

O genach BRCA 1 i BRCA 2 zrobiło się szczególnie głośno kilka lat temu za sprawą Angeliny Jolie.

Czytaj więcej
image

Bądźmy w kontakcie

30% zniżki na start i wiedza w newsletterowej pigułce. Piszesz się na to?
Dynia - właściwości zdrowotne i przepisy, które musisz wypróbować