
Nietolerancja laktozy a alergia na białko mleka krowiego
Alergia na mleko krowie a nietolerancja laktozy. Czym się różnią? Aby odpowiedzieć na pytanie, warto pochylić się nad dwoma kwestiami.
Po pierwsze, przypadłości te są wywołane przez dwa różne składniki. Laktoza to cukier, który występuje w mleku ssaków (nie tylko krowim, ale też kozim czy owczym). Białko mleka krowiego to składnik obecny w mleku krowim i jego przetworach.
Po drugie, alergia i nietolerancja mają różne podłoże. Alergia powstaje, gdy układ immunologiczny zaczyna traktować niegroźne składniki (tu białko mleka krowiego) jak intruza. Na skutek aktywacji układu immunologicznego powstaje niepożądana reakcja i pojawiają się przykre objawy.
Nietolerancja natomiast nie ma ściśle sprecyzowanego mechanizmu. Mogą ją wywoływać czynniki enzymatyczne, toksykologiczne, metaboliczne, farmakologiczne i inne. Dodatkowo reakcja organizmu w przypadku nietolerancji odbywa się bez udziału układu immunologicznego.
Spersonalizuj swój
pakiet badań
Spersonalizuj swój
pakiet badań
Nie wiesz jaki pakiet badań wybrać dla siebie
lub członków Twojej rodziny?
Wypełnij nasz kwestionariusz a my dopasujemy pakiet indywidualnie pod potrzeby na bazie Twoich odpowiedzi.
Czym jest nietolerancja laktozy?
Nietolerancja laktozy pojawia się, kiedy układ pokarmowy nie jest w stanie strawić i wchłonąć cukru mlecznego. Kiedy laktoza nie zostaje strawiona w jelicie cienkim, przechodzi do jelita grubego, gdzie fermentuje pod wpływem działania bakterii jelitowych.
Stopień dolegliwości jest powiązany z ilością spożytej laktozy. Co ciekawe, w przypadku nietolerancji kłopotliwe objawy pojawiają się nie od razu, lecz po kilku godzinach od spożycia produktów z laktozą.
Czym jest alergia na białko mleka krowiego?
Alergię na mleko mogą wywoływać następujące białka:
- α-laktoalbumina,
- β-laktoglobulina,
- immunoglobuliny bydlęce,
- albumina surowicy bydlęcej,
- laktoferyna bydlęca
- alergeny kazeiny.
Alergia na mleko występuje głównie u niemowląt i dzieci i zazwyczaj ustępuje samoistnie wraz z wiekiem.
Nietolerancja laktozy czy alergia na mleko? Jak rozpoznać?
Objawy świadczące o alergii na białko mleka krowiego lub nietolerancji laktozy mogą być bliźniaczo podobne. W obu przypadkach do częstych dolegliwości należą:
- ból brzucha,
- biegunka,
- wzdęcia,
- pogorszenie ogólnego samopoczucia.
W przypadku alergii pokarmowej mogą wystąpić także poważniejsze objawy: obrzęk, wysypka skórna, krew w stolcu czy trudności w oddychaniu, a nawet wstrząs anafilaktyczny.
W rozpoznaniu, która z przypadłości odpowiada za uciążliwe objawy, pomagają badania diagnostyczne. W katalogu uPacjenta można znaleźć zarówno badania, jak i pakiety pomagające ustalić przyczynę nadwrażliwości na określone składniki pokarmowe:
- e-PAKIET ALERGICZNY;
- e-PAKIET NIETOLERACJE POKARMOWE (gluten, laktoza, fruktoza) – badanie genetyczne;
- Panel alergenów – pokarmowy (30 alergenów) - POLYCHECK;
- Panel pokarmowy, białka mleka (6 alergenów);
- Nietolerancja laktozy typu dorosłego - analiza polimorfizmu 13910 genu LCT met, PCR;
- Panel mleko krowie plus gluten (6 alergenów) - POLYCHECK.
Jak sobie pomóc przy nietolerancji laktozy lub alergii na białko mleka krowiego?
Przede wszystkim warto niepokojące objawy skonsultować z lekarzem i postawić na precyzyjną diagnostykę, która pomoże w ustaleniu przyczyn symptomów. Dodatkowo, by uniknąć dolegliwości, dobrze jest obserwować, które składniki diety są dla nas problematyczne i w miarę możliwości unikać ich spożywania.
Pokarmy mleczne wywołują u Ciebie problemy jelitowe i uczucie dyskomfortu? Pamiętaj, że odpowiednia diagnostyka i konsultacja z lekarzem pomoże Ci pozbyć się przykrych dolegliwości.