
Co to jest Zemsta Faraona?
Zemsta Faraona to popularna dolegliwość dotykająca od 30% do nawet 70% podróżnych - choć najczęściej kojarzy się ona z wyjazdami do Egiptu lub innych krajów Afryki Północnej. Wywoływana jest przez bakterie, wirusy lub pasożyty, a sprzyja jej niski poziom warunków sanitarnych w odwiedzanych krajach oraz odmienna flora bakteryjna przewodu pokarmowego turystów.
Częstym źródłem wakacyjnych chorób jest oferowany przez wiele hoteli bufet all inclusive. Niedogotowane lub surowe mięso i ryby mogą szybko spowodować wybuch wakacyjnych zatruć pokarmowych wśród gości.
Zemsta Faraona objawia się silnymi skurczami brzucha, co skutkuje bolesną biegunką. Najczęściej spowodowane jest to piciem zanieczyszczonej wody lub spożywaniem pokarmów, do których organizm nie jest przyzwyczajony. Choroba trwa zwykle od 3 do 7 dni. Po tym czasie dolegliwości ustępują [1].
Do niedawna, aby ustrzec się przed chorobą, zalecano dokładne przygotowywanie i uprzednie gotowanie spożywanych potraw. Jeśli nie było to możliwe, należało powstrzymać się od jedzenia. Liczne badania wykazały jednak, że turyści, którzy przestrzegali tych zasad, nadal byli chorzy. Wynika to z wysokiej zakaźności choroby. Chory może z łatwością zarażać innych, o czym należy pamiętać, decydując się na wczasy z najbliższymi [2].
Zemsta Faraona to najczęstsza bolączka turystów podróżujących do Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki, Bliskiego Wschodu oraz krajów azjatyckich (poza Japonią) [3].
Objawy Zemsty Faraona
Najczęściej spotykane objawy to wodnista biegunka i skurcze brzucha. Występowanie innych dolegliwości zależy od przyczyny choroby. Pozostałe objawy Zemsty Faraona mogą obejmować:
- mdłości,
- wymioty,
- gorączkę,
- wzdęcia,
- nadmiar gazu,
- utratę apetytu [4].
Pierwszymi objawami Zemsty Faraona są zazwyczaj bóle głowy, gorączka i skurcze żołądka, które nasilają się w ciągu kilku godzin. Powodują one epizody biegunki, którym często towarzyszą również wymioty.
W stolcu lub wymiotach może pojawić się krew – a jeśli objawy nie są leczone lub utrzymują się przez ponad 24 godziny, istnieje realne ryzyko odwodnienia, które w efekcie może powodować dezorientację i wyczerpanie, a ostatecznie nawet utratę przytomności i śmierć. Szczególnie w przypadku bardzo małych dzieci i osób starszych należy uważać, by nie dopuścić do drastycznego spadku poziomu wody w organizmie.
Biegunka podróżników - jak zapobiegać?
Choć jest to choroba zakaźna, warto wiedzieć, jak zminimalizować ryzyko zachorowania i cieszyć się spokojnym wyjazdem.
Pij tylko napoje butelkowane lub gotowane
Przegotowana lub butelkowana woda, kawa lub herbata oraz wino i piwo to bezpieczne napoje, które można pić bez obaw. Unikaj jednak lodu, ponieważ może on pochodzić z zanieczyszczonej wody.
Jedz tylko gotowane potrawy
Unikaj posiłków przyrządzanych z surowych składników, takich jak sałatki czy surówki. Gotuj lub obieraj wszystkie spożywane warzywa i owoce. Ta sama zasada dotyczy również mięsa, owoców morza oraz produktów mlecznych. Gotowane dania są całkiem bezpieczne. Należy jednak pamiętać, że spożywanie niektórych ryb (takich jak barakuda czy rozdymka) i owoców morza (pochodzących z Indii Zachodnich oraz terenów Oceanu Spokojnego i Oceanu Indyjskiego) może wiązać się z ryzykiem zachorowania nawet po uprzednim ugotowaniu [5].
Pamiętaj o probiotykach
Badania naukowe i tzw. metaanalizy dowiodły skuteczności niektórych szczepów probiotycznych w walce z infekcjami żołądkowymi. Są to szczepy:
- Saccharomyces boulardii,
- Saccharomyces cerevisiae,
- połączenie Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum,
- Lactobacillus rhamnosus (szczep GG) [6].
Warto mieć przy sobie zakupione w aptece probiotyki. Pomogą one zneutralizować objawy choroby, a także zwiększą odporność organizmu.
Sprawdź również, jakie leki zabrać w podróż.
Pamiętaj, że najlepszym sposobem zapobiegania biegunce podróżników jest częste mycie rąk i używanie antybakteryjnych chusteczek do czyszczenia powierzchni stołów, sztućców, brzegów szklanek i kubków oraz toalet. Nie zapomnij również o stałym nawodnieniu - zwłaszcza w krajach o cieplejszym klimacie.
Źródła:
- https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/preparing-international-travelers/travelers
- diarrheahttps://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/preparing-international-travelers/travelers-diarrhea
- https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/preparing-international-travelers/travelers-diarrhea
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/travelers-diarrhea#1
- https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/family-travel/traveling-safely-with-infants-and-children
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17298915/