Cukrzyca typu 2 – w jaki sposób uniknąć zachorowania?

18 Cze 2020 10 min
uPacjenta.pl

Cukrzyca typu drugiego to jedna z najpopularniejszych chorób cywilizacyjnych. Powodują ją zwykle brak ruchu oraz niezdrowa, tłusta dieta, ale u niektórych pacjentów występuje także genetyczne obciążenie tą chorobą. Jakie są objawy cukrzycy typu drugiego? Z czego składa się dieta wskazana dla diabetyków? Które badania wykonać, gdy obawiamy się cukrzycy typu drugiego? Odpowiadamy.

Według szacunków Międzynarodowej Federacji Cukrzycy, cukrzyca typu drugiego objawia się aktualnie aż u 85-90% wszystkich diabetyków. Choruje na nią już ponad 425 milionów ludzi na całym świecie, a liczba zachorowań wzrosła w ostatnich latach nawet dziesięciokrotnie. W Polsce na cukrzycę cierpi ponad 3 mln ludzi, a liczba ta stale rośnie. Lekarze już od lat debatują nad tym, jak zatrzymać epidemię cukrzycy, ale odpowiedź niestety nie jest jednoznaczna.

Czym jest cukrzyca typu drugiego?

To choroba metaboliczna, charakteryzująca się hiperglikemią, czyli zbyt wysokim stężeniem cukru we krwi. Wynika to z nieprawidłowego wydzielania lub działania insuliny w organizmie. Organizm chorego co prawda produkuje insulinę, ale tkanka tłuszczowa nie pozwala jej prawidłowo działać, przez co poziom samej glukozy we krwi pozostaje stale podwyższony.

 

Nieleczona cukrzyca typu drugiego może prowadzić do groźnych powikłań i chorób. Najbardziej narażone są nerki, serce, naczynia krwionośne oraz oczy chorego.

Przyczyny cukrzycy typu drugiego

Główne i najczęstsze przyczyny zachorowania na cukrzycę typu drugiego to otyłość i niezdrowy tryb życia. Mała ilość sportu i tłuste jedzenie spożywane nieregularnie mogą zagrozić nawet pozornie zdrowej osobie. Dodatkowo nie pomaga ciągły stres, alkohol i palenie papierosów.

 

Poza wspomnianymi czynnikami istnieją także powody niezależne od nas samych. Należą do nich insulinooporność, nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, zespół policystycznych jajników, a nawet urodzenie dziecka z wagą urodzeniową przekraczająca 4 kilogramy.

 

Cukrzyca może być również dziedziczna. Warto jednak zaznaczyć, że dziedziczymy raczej skłonność do choroby, a nie samą chorobę. Osoby, które mają takie skłonności, powinny wyjątkowo przykładać się do swojej diety, ponieważ u nich ryzyko zachorowania może być dużo wyższe, niż u osób bez obciążenia genetycznego.

Cukrzyca typu drugiego — objawy

Ważne jest, by pamiętać, że cukrzyca objawia się stopniowo, dlatego łatwo jest przegapić pierwsze symptomy. Pacjenci skarżą się często, że w ogóle nie zauważyli u siebie objawów, a o chorobie dowiedzieli się przypadkiem, podczas kontrolnych badań krwi. Dlatego tak ważne jest przeprowadzanie regularnych, corocznych badań krwi, m.in. pod kątem glukozy.

 

Istnieją jednak pewne objawy cukrzycy typu drugiego, które powinny zwrócić naszą szczególną uwagę i pomóc w szybszej diagnozie. Należą do nich:

 

  • Suchość w ustach i częste pragnienie,
  • Nawracające infekcje narządów intymnych,
  • Częste zmęczenie, poczucie rozbicia, senność,
  • Suchość skóry, a nawet jej pękanie,
  • Nawracające zakażenia grzybiczne i bakteryjne,
  • Bóle głowy pojawiające się bez konkretnej przyczyny,
  • Trudności z koncentracją i pamięcią.

Dieta przy cukrzycy typu drugiego

Choć wiele osób dietę dla diabetyków wyobraża sobie jako bardzo surową, w rzeczywistości prawidłowy jadłospis osób chorych na cukrzycę typu drugiego nie jest aż tak restrykcyjny. Opiera się przede wszystkim na zasadach racjonalnej diety i odpowiedniej wielkości porcjach.

 

Z czego powinny zrezygnować osoby chorujące na cukrzycę typu drugiego?

 

  • Z pieczywa pszennego, czyli: bułek, białych chlebów, rogalików mlecznych, pączków, drożdżówek i tym podobnych wyrobów cukierniczych,
  • Płatków kukurydzianych, ryżowych i jaglanych,
  • Dań na bazie mąki pszennej, np. pierogów, klusek, kopytek, naleśników, itp.,
  • Tłustego nabiału jak np. śmietany, serki homogenizowane, tłuste sery,
  • Tłustego, czerwonego mięsa, a także tłustych ryb.

 

Co osoby z cukrzycą typu drugiego mogą lub powinny jeść?

 

  • Wszystkie warzywa, najlepiej w formie surowej, ponieważ wtedy zawierają najwięcej składników odżywczych. Pewne warzywa, zawierające dużo węglowodanów, takie jak fasola, ziemniaki, buraki czy groch, powinny być spożywane w ograniczonych ilościach,
  • Owoce, zwłaszcza: maliny, jagody, truskawki, kiwi, porzeczki, agrest i wiśnie,
  • Ryby morskie, zwłaszcza pieczone w pergaminie lub w postaci domowych past kanapkowych. Łosoś, makrela czy halibut są dozwolone, jednak w ograniczonych ilościach ze względu na wysoką zawartość tłuszczów,
  • Chude, białe mięso, np. kurczaka, indyka, chudą wołowinę czy cielęcinę,
  • Jogurty naturalne, maślanki, kefiry i inne produkty mleczne bez dodatku cukru,
  • Ryże brązowe, basmati, dzikie czy mieszane. Makaron warto zmienić na pełnoziarnisty lub razowy,
  • Pieczywo żytnie razowe, pełnoziarniste, typu graham lub pumpernikiel.

 

Podczas wybierania potraw, warto kierować się zasadą ograniczania (ale nie całkowitego unikania), węglowodanów i cukrów. Zapoznaj się także z listą składników o niskim indeksie glikemicznym, która podpowiada jakie potrawy zapewniają niższy poziom glukozy we krwi po ich zjedzeniu.

Badania na cukrzycę

Podstawowym badaniem wykrywającym cukrzycę u pacjenta jest poziom glukozy we krwi. Próbka krwi pacjenta powinna zostać pobrana rano, najlepiej między godziną 7.00 a 10.00. Ważne jest, by do badania podchodzić na czczo, ponieważ zjedzony posiłek może zakłócić ostateczny wynik. Dzień przed badaniem zjedz lekką kolację, najpóźniej o godzinie 18.00. Badanie powinno być wykonywane raz do roku, a tego terminu powinny przede wszystkim przestrzegać osoby znajdujące się w grupie ryzyka.

 

Badanie na cukrzycę typu drugiego możesz wykonać teraz bez wychodzenia z domu. Wystarczy wejść na stronę https://upacjenta.pl/domowe-badania-krwi, wybrać odpowiadający ci czas badania oraz adres, pod który ma przyjechać specjalista pobierający próbkę. Wyniki badania sprawdzisz bezpiecznie online nawet tego samego dnia, w którym przeprowadzone było pobranie krwi.

Leczenia cukrzycy typu drugiego

Odpowiednie leczenie cukrzycy typu drugiego, częste kontrole lekarskie i zmiana trybu życia może pozwolić na zmniejszenie dawki przyjmowanych przez pacjenta leków. Medycyna zna historie osób, które tak radykalnie zmieniły swój styl życia, że mogły zrezygnować z leków doustnych i funkcjonować bez nich. Są to jednak niezwykle rzadkie przypadki. Niestety cukrzyca typu drugiego jest chorobą przewlekłą, co oznacza, że będzie ona towarzyszyła choremu do końca życia.

 

Obecnie, według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, po rozpoznaniu cukrzycy typu drugiego oprócz postępowania niefarmakologicznego (dieta i wysiłek fizyczny) stosuje się w pierwszej kolejności lek o nazwie metformina, która jest szczególnie korzystna u osób z nadwagą oraz z towarzyszącą insulinoopornością. Gdy z czasem cel nie zostanie osiągnięty, do leczenia cukrzycy typu drugiego dołącza się inne preparaty oraz insulinę. Należy pamiętać, że podczas terapii niezwykle ważny jest także ruch i zdrowa dieta, ponieważ bez nich żadna lekoterapia nie będzie w pełni skuteczna.

Zamów domowe badania krwi

Zamów
Rabat

Ta strona korzysta z ciasteczek. Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej. Jeśli wyrażasz na to zgodę, kontynuuj przeglądanie.